Konačno jasno: Evo hoće li vam zaklon ispod štoka spasiti život od zemljotresa

Uznemireni su građani širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, nakon zemljotresa koji je pogodio Albaniju, a nekoliko sati nakon toga i jug naše zemlje. Naša misija je da vas tačno izvijestimo, ali i pomognemo vam da naučite kako ispravno spriječiti kobne posljedice zemljotresa.

Gost u emisiji ‘Dobar dan BIH’ Hayat televizije bio je Ramo Dautbašić iz Sektora za planiranje i mjere zaštite Federalne uprave Civilne zaštite.

Dautbašić je odmah nakon ulaska u studio naglasio da građani Bosne i Hercegovine nemaju razloga za paniku.

-Razloga za paniku svakako da nema. Federalna uprava civilne zaštite na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom ima uspostavljenu jedinicu za zaštotu i spapšavanje građana Bosne i Hercegovine. U tom smislu, na obučavanju se radi u kontinuitetu, u ovom trenutku naše ekipe rade na terenu i prate stanje – kaže Dautbašić.

Od ranih jutarnjih sati svjedoci smo brojnih fotografija i snimaka koji pokazuju posljedice sinoćnjeg razornog zemljotresa u Albaniji.

U ovoj jako teškoj i ozbiljnoj situaciji više zemalja ponudilo je pomoć Albaniji.

Prema riječima našeg gosta, Bosna i Hercegovina također može pomoći Albaniji na način koji je propisan Zakonom. Tačnije, potrebno je da Vlada FbiH to zatraži.

“U skladu sa procedurama i Zakonom uspostavljeno je da FbiH putem Vijeća ministara može pružiti pomoć i u ovom slučaju Republici Albaniji. Ako se ukaže potreba, i bude se zahtijevalo od FBiH, može se pokrenuti i uputiti pomoć prijateljskoj Republici Albaniji – tvrdi Dautbašić.

Dalje navodi kako Federalna uprava civilne zaštite je spremna na takav, jer je opremljena i obučena da odgovori ovom zadatku.

Iako je Albanija podnijela najviše štete, snažan zemljotres osjetio se i u Bosni i Hercegovini ali u određenim dijelovima došlo je i do materijalne štete. Nasreću tragičnih posljedica nije bilo.

Naš gost tvrdi da se zemljotres ne može predvidjeti, ipak Federalna uprava civilne zaštite učinila je, i čini, mnogo na prevenciji i sanaciji posljedica od zemljotresa.

Posebno ističu pouku izvučenu iz iskustva u Travniku i katastrofalnim poplavama iz 2014. godine koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Poučeni tim iskustvom FUCZ je radila na osposobljavanju i obučavanju njihovih pripadnika što se kako kaže odražava i na niže nivoe.

Kada govorimo o pustpanju osobe u slučaju zemljotresa Dautbašić ponovo naglašava da mjesta panici nema.

Smatra kako direktori škola trebali obezbijediti poseban prostor za učenike koji bi se koristio u takvim situacijama.

“Mjesta za paniku nema, to može izazvati samo veće posljedice za ugrožene i one oko njega. Više razloga i više uputa možemo da iznesemo pogotovo za one koje se nalaze izvan prostora. Sve škole, njihovi direktori bi trebali da odrede prostor za zaklon učenika. Ti prostori bi trebali biti daleko dalje od otvora, kao i da ne budu u neposrednoj blizi nekih ormara – naglašava Dautbašić.

Ramo Dautbašić je u nastavku emisije iznio vrlo važne smjernice kako postupati u slučaju zemljotresa, bilo da se nalazite u zatvorenoj prostoriji ili automobilu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79