Konaković: BiH nazaduje na mnogim poljima

Umjesto napretka na NATO putu, BiH je napravila dva koraka unazad. Nazaduje se i na drugim poljima. Rečeno je ovo između ostalog na obilježavanju treće godišnjice stranke Narod i pravda. Bila je ovo prilika za osvrt predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića na aktuelnu situaciju u zemlji.

Ovo su teška vremena za sve. Ono što ih čini još težim je politički kurs lidera tri vodeće nacionalne stranke, smatra Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.

“Politički lideri u BiH – Čović, Dodik i Izetbegović – sve procese vode ka konačnoj podjeli BiH na tri entiteta. Imamo niz dokaza kojim to možemo potvrditi, njihove političke odluke, izjave, potpise sporazuma, teme o kojima razgovaraju. Volio bih da me neko može od njih demantovati da oni to ne rade”, kazao je Konaković.

Izjave kojima je kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva Ivana Marić zagrijala političku scenu, za Elmedina Konakovića su loše, a njeno izvinjenje prihvatljivo. Konačan stav o svemu će biti poznat nakon razgovora sa čelnim ljudima Naše stranke.

“Vidim da je izazvala puno reakcija u javnom prostoru zbog izjava koje su loše. Te izjave o Bošnjacima kao narodu koji je, eto, sebi dao ime – za mene je teža izjava o Haškom tribunalu. Njene implikacije su dublje kada je u pitanju Haški tribunal – postavlja se da nam to možda nije trebalo i da se taj novac mogao potrošiti na obrazovanje. Haški sud bio tračak nade u kojoj se desila i presuda za genocid”, istakao je Konaković.

Konaković se osvrnuo i na smanjen broj glasača okupljenih oko probosanskih stranaka u manjem bh. entitetu. Sa 200 hiljada, broj je sveden na samo 30-ak hiljada. Ovo je samo još jedan od razloga zbog kojih će ova stranka u narednom periodu značajnije djelovati i u RS-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79