Konaković: Dnevno 63 radnika ostaju bez posla!

Sumirajući alarmantno stanje i u Kantonu Sarajevo, ali i u Federaciji BiH, po tom pitanju, na svom Facebook profilu aktuelnu situaciju prokomentarisao je lider Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, ističući nespremnost nedavno formirane nove Vlade KS da se uhvati u koštac sa vanrednom situacijom.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Dok se brojke zaraženih korona virusom nižu, te broje prve žrtve u Bosni i Hercegovini, katastrofalne ekonomske posljedice koje su tek počele već uzimaju danak. Bez posla je u kratkom vremenskom periodu samo u Kantonu Sarajevo ostalo više stotina ljudi, tačnije 362 radnika – što se zvaničnih podataka tiče. A ovo je tek početak i teško je i zamisliti na kojoj cifri će se brojka otpuštenih zaustaviti.

A za to vrijeme sve oči uprte su u Vladu KS i iščekivanje da se donesu neophodne mjere za spas privrede i koliko-toliko ublažavanje razarajućih posljedica pandemije. Međutim, redaju se prijedlozi, planovi, ideje, vrijeme prolazi, stanje je sve teže, a konkretnih ekonomskih mjera još ni na vidiku.

Sumirajući alarmantno stanje i u Kantonu Sarajevo, ali i u Federaciji BiH, po tom pitanju, na svom Facebook profilu aktuelnu situaciju prokomentarisao je lider Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, ističući nespremnost nedavno formirane nove Vlade KS da se uhvati u koštac sa vanrednom situacijom, prenosi Depo.

A taksimetar kuca sve brže i brže…

– Saopštili su da su od proglašenja stanja prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo bez posla ostala 362 radnika. Nisu naglasili da je od toga 316 u prošloj sedmici!‼️

Šesdesettri (63) osobe dnevno (siguran sam da je brojka veća, ali se još nisu prijavili na biro)!

Za 362 prijavljena radnika Kanton je dužan izdvojiti 136.474 KM mjesečno u vidu zakonski propisane nadoknade‼️
Pored toga snosi i troškove zdravstvenog osiguranja!

Troškovi su, dakle, počeli, Vlada još uvijek nije predložila mjere… Vlade ostalih kantona, a posebno Vlada Federacije, i dalje su u fazi planiranja, priprema, ideja‼️!

Kad bi ostao ovaj prosjek, a garantujem da će biti mnogo, mnogo više ljudi koji se prijavljuju, dnevni trošak je 23.751 KM, samo u Sarajevu‼

Mjere na čekanju, formiraju se timovi, prikupljaju ideje, a taksimetar kuca i ubrzava.
Ovo vam je, gospodo, tik-tak, tik-tak, tik-tak – poručuje Konaković u svom FB postu.

➡️ Saopstili su da su od proglasenja stanja prirodne nesrece u Kantonu Sarajevo bez posla ostala 362 radnika❗️➡️ Nisu…

Gepostet von Elmedin Dino Konakovic am Samstag, 28. März 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79