Konaković: Dobio sam obećanja ako Rusija blokira EUFOR da će NATO biti prisutan u BiH

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarisao je danas u intervjuu za FTV u emisiji “Rezime” dešavanja na sjeveru Kosova i napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju.

“Dva su moguća scenarija, za Vučića ni jedan nije dobar, Prije ovih dešavanja imao je ozbiljnu diplomatsku ofanzivu, za nijansu je stajao bolje u međunarodnim krugovima. Kurtiju se prigovaralo što nije želio formirati Zajednicu srpskih opština. Vidio sam da je Kurti bio izložen ozbiljnim pritiscima međunarodne zajednice”, kazao je Konaković.

Dodao je da nakon ubistva policajca stvari vode u dva pravca.

“Jedan je da su s vojnim vrhom Srbije bili usko povezani ljudi. Drugi čovjek Srpske liste i saradnik Vučića bio je jedan od organizatora. Vučić ne može nikako negirati tu vrstu bliskosti s tim ljudima. Drugi je da mu je Rusija pokazala ovim činom da upravlja jednim dijelom struktura unutar same Srbije, da u sigurnosnom sektoru kroz BIA-u i neke druge zapravo Rusi mogu povući poteze na koje Vučić na trenutak, a tako je i izgledao, zbunjeno i smušeno, nije bio ni spreman, niti ih je možda čak očekivao. Nemam dokaze ni za jednu od ovih tvrdnji”, rekao je Konaković.

Ministar je kazao da danas Bosna i Hercegovina ima više prijatelja koji bi bili spremni za bilo kakvu vrstu intervencije u slučaju sigurnosne krize.

“Dobio sam obećanja ako Rusija blokira EUFOR da će NATO biti prisutan u BiH jer je taj aspekt sigurnosti jako bitan”, rekao je Konaković.

Govoreći o mogućnosti donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH on je rekao da je za razgovor, ali da ne prihvata ucjene.

“Postoji jedna radna grupa, sastala se. Sastajat će se ponovo. Ako govorimo o odlasku stranih sudija onda to mora biti po zadnjem popisu po kojem je Bošnjaka preko 50 posto. Ne može biti pravo veta ni sa jedne strane. U pravosuđe nećemo uvoditi to etničko glasanje. To ne postoji nigdje u svijetu”, rekao je Konaković.

Odgovorio je na današnje kritike delegata SDA u Domu naroda PS BiH Safeta Softića.

“Ta politika dodvoravanja predsjednika SDA je vidljiva, jasno poznata. Iznenadio me Softić. Mislio sam da on ima neku kičmu, da malo iskrenije o tome govori. Vjerovatno računa na neko bolje mjesto”, rekao je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79