Konaković: Dodik, Izetbegović i Komšić djeluju usklađeno, oni moraju da pričaju o hemiji koja vlada između njih

 

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde komentarisao je navode Milorada Dodika da su se Konaković i Dragan Čović dogovorili u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Konaković za N1 kaže Dodik usklađeno zvuči sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Konaković podsjeća da Izborni zakon nije moguće usaklasiti bez njih trojice.

“Oni moraju da kažu kakva se to hemija dešava između njih trojice. Možda Dodik vraća neke ustupke jer su vidim Komšić i Izetbegović sinhronizovano podržali njegove stavove oko OHR-a, vidim da su zajedno protiv Schmidta, protiv stranih sudija, da zajedno pričaju o miješanju sudija u pravosuđe u Bosni i Hercegovini, a onda on danas usklađuje svoj politički stav, ne znam iz kojeg razloga, sa onim što bjesumučno pokušava objasniti SDA i DF a zapravo zamajavajući javnosti”, objasnio je Konaković za N1.

Izmjene Ustava i Izbornog zakona podrazumijevaju širi konsenzus  oko kojeg se svi u BiH moraju dogovarati.

“Šta da smo se dogovorili, to je pitanje za njih sviju koji pričaju gluposti u zadnjim danima. Šta da imamo dogovor ko će to izglasati? Mislite da je Čović neinteligentan da mu ja mogu nešto isporučiti ili Niškić uz poznavanje činjenica kako se mijenja Izborni zakon”, kazao je za N1 Konaković.

Na kraju, Konaković je uputio poziv Dodiku da nastave sa pozitivnim procesima koji su pokrenuti.

“Pitanje istočne interkonekcije ide na Vijeće ministara, to je naš stav već dobro poznat a naravno po zakonu i Ustavu BiH. Struka će reći svoje mišljenje. Ne dozovljavamo da neko koči Južnu interkonekciju , koči zakone iz 14 prioriteta, da koči zakon o vanjskim poslovima. Zašto? Ako imamo dobru vjeru i dogovor oko opšteg fukncionisanja onda ne možemo birati teme koje nam sviđaju ili ne”, istakao je Konaković.

Još jednom je Konaković iskazao žaljenje što se u Mostaru nije vidio sa Miloradom Dodikom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79