Konaković: Godinama svjedočimo da na svaku najavu saradnje Sarajeva i Sandžaka krenu blokade

Delegacija Kantona Sarajevo boravi u višednevnoj posjeti Sandžaku, a osim brojnih susreta s predstavnicima političkog, kulturnog i vjerskog života, danas je u Sjenici održan i biznis forum, prenosi Press Media.

Regionalna i prekogranična saradnja, jačanje saradnje između institucija i organizacija u Bosni i Hercegovini i Sandžaku u fokusu su višednevne posjete delegacije Kantona Sarajevo Sandžaku. Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo i Parlamenta FBiH te ministri u Vladi Kantona Sarajevo posjetu Sandžaku počeli su jučer.

U sklopu susreta s predstavnicima političkog, vjerskog i kulturnog života, delegacija Kantona Sarajevo susrela se i s predsjednikom Stranke pravde i pomirenja i poslanikom u Skupštini Srbije, Muamerom Zukorlićem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem i drugima.

-Duboko vjerujemo da Sarajevo i Sandžak imaju sve predispozicije za kvalitetnu regionalnu i prekograničnu saradnju. Nažalost, godinama svjedočimo da na svaku najavu takve saradnje, krenu blokade i kočnice. Krenu razne etikete, krene priča o ekstremizmu i radikalizmu, transverzali u zelenoj boji. Te optužbe su bez argumenata naravno, jer tim centrima moći i službama koje za njih rade koncept zbližavanja ovih regija ne odgovara iz drugih razloga. Značajnu podršku tim kočničarima davala je i kukavičja politika predstavnika vlasti koje možemo zvati probosanskohercegovačkim. Posebno je kukavičja bila politika onih koji sebe zovu liderima Bošnjaka. Povlačili su se pred bukom bez argumenata, zanemarivali snagu istine i činjenice da Sandžak i zvanično Sarajevo imaju sve preduslove za prekograničnu saradnju i mnogo bliže, prisnije odnose. Ova posjeta, susreti i održani biznis forum, potvrda su da je jedna nova generacija političara spremna na zaokret i konkretne poteze da se ovi odnosi grade i unaprijeđuju – rekao je predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini KS i Parlamentu FBiH, Elmedin Konaković nakon ovih sastanaka.

Kako je fokus planirane saradnje u poljima ekonomije, kulture, sporta i obrazovanja danas u Sjenici je održan biznis forum na kojem se razgovaralo o mogućnostima unaprijeđenja saradnje, otklanjanju prepreka i međusobnoj podršci na tom putu. Forum je održan u organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Bošnjačke nacionalne fondacije, te općina Ilidža i Sjenica.

-Uvijek je postojala veza između Bosne i Sandžaka i trajat će ona dugo. Vežu nas i tradicijske, kulturne i druge vrijednosti i ja zaista vjerujem da će generacije koje su ispred nas još dugo imati prilike da se druže, zajedno žive, dogovaraju i prave bolju budućnost. Želim da i vi znate da naša Vlada i resorno ministarstvo imaju veliki stepen odgovornosti i zato se tako i ophodimo prema svemu što ima prefiks Bosne. Svjedoci smo da veliki broj kulturnih i sportskih radnika dolaze u Sarajevo i prave sjajne rezultate. Mi smo neko ko veže, integriše, neko na koga uvijek možete računati jer smo, zaista, jedna duša i jedno tijelo i siguran sam da ćemo u budućnosti uživati u plodovima prosperiteta – kazao je u uvodnom obraćanju ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79