Konaković i Dodik pronašli zajednički jezik: “Ne moramo imati konflikt”

Elmedin Konaković i Milorad Dodik obratili su se medijima nakon sastanka u Palati RS. Prvi se obratio Dodik.

“Sastali smo se da usaglasimo stavove i da riješimo nesuglasice.

Moram reći da smo kroz mehanizam došli vrlo brzo do Vijeća ministara. Čekaju nas otvorena pitanja.

Ono što je osnovni princip jeste da se redovno konsultujemo o svakom otvorenom pitanju i da dođemo do dogovora. Naravno da će biti pitanja koja i sada znamo kao ona koja prave razliku. Tu smo se dogovorili da ne potenciramo kao glavni crtu naših odnosa”, rekao je Dodik. Konaković i Dodik dogovorili pravne timove

On kaže da je dogovoreno da se kreće u rješavanje projekata u zastoju.

“Dogovorili smo se, poslat ću ekipu pravnika, tamo će ministar osigurati svoje ljude, i napravit ćemo mehanizam kako da ne dolazi do zastoja”, naveo je on.

On je kazao da Konakoviću želi da ostvari dobre rezultate i da se prekine praksa koju je uvodila Bisera Turković.

“Do sada je to mjesto korišteno za lične, porodične i stranačke stvari. To nije BiH.

Mislim da imamo dobro razumijevanje. Da budu u ambasadama zastupljeni svi i da se rukovode odlukama Predsjedništva BiH”, naveo je Dodik.

Dalje je naveo da idalje postoje različita mišljenja kao što je ukidanje viza za Ruse.

“Ne moramo imati konflikt. Treba osigurati da u ovom vremenu BiH nastavi funkcionirati u skladu s Ustavom”, rekao je Konaković.

Konaković je kazao da je važna poruka da se razgovara.

“Ja ću često razgovarati s Dodikom i ostalim liderima da se ovoj državi nešto napravi. Ima mnogo otvorenih pitanja. Željka Cvijanović i ja smo već poslali neka različita mišljenja, ali smo o tome razgovarali i nismo podmetali jedno drugom.

Suštinski je važno da ćemo kroz ovo upoznavanje i vraćanje povjerenja vratiti projekte koji će pomoći da ljudi žive bolje. Naravno uvažavajući Ustav BiH i entitetske ustave. Mi hoćemo da nađemo modele kako to može biti prohodno. Naši pravni timovi će razgovarati o projektima koji su u fokusu i oni mogu pomoći”, naveo je Konaković.

On je kazao da vanjski poslovi nisu stranačka stvar niti lična.
Posjete Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

“To je stvar odnosa BiH s drugim državama. Bez obzira na to što nemamo iste stavove. Jako je puno onih oko kojim imamo isti stav. Nisam znao da su napravljene jednonacionalne ambasade, to mi ne odgovara i ne godi mi.

Često ću dolaziti u Banja Luku i pozivat ću Dodika da dolazi. Ne mogu shvatiti da se nekome ne sviđa da mi razgovaramo”, zaključio je Konaković.

Istakao je da dogovara posjete Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Novinari su ih pitali da pojasne dogovore oko projekata i kada će biti riješeno pitanje granice BiH i Srbije.

“Ranije je postignut dogovor, komisija BiH i Srbije o granici, RS dala saglasnost, hrvatska komponenta dala saglasnost. A onda SDA problematizira. Ministar će ići u posjetu Srbiji i to će biti pitanje. To treba biti riješeno”, naveo je Dodik.

Konaković je pojasnio da će pravni timovi tražiti rješenje kako se projekti mogu implementirati.

“I to u okviru Ustava. A ne kako se nešto može kočiti. Svaki energetski projekt u ovim okolnostima je dobar. Mora biti u okvirima ustava i nadležnost BiH”, naveo je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79