Konaković kaže da su sporne ruske diplomate u BiH došli u mandatu Bisere Turković

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković objavio je reakciju na informaciju o boravku dvojice ruskih diplomata Antona Sokolova i Ilije Serova u BiH, a koji su ranije protjerani iz Hrvatske i Makedonije. Konaković tvrdi da je boravak odobren u mandatu prethodne vlasti.

Konaković je naveo da je Anton Sokolov kao prvi sekretar ruske ambasade u Bosni i Hercegovini boravio i radio u dva navrata od 15.7.2015. godine do 19.04.2021. godine i od 12. 01. 2023. godine i trenutno je na toj funkciji. Ilija Serov, kao ataše boravi u BiH od 25.10.2022. godine.

“Obojica došli, prešli granicu, nisu notifikovani (najavljeni da će doći), te im izdate ID kartice u vrijeme kad je SDA imala na poziciji ministrice vanjskih poslova Biseru Turković, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora granične policije Fahrudina Halača”, napisao je Konaković.

Konaković je kazao i da je netačna tvrdnja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je u poravnjanju RS-u dato 100 miliona KM, nego da “je u ovom poravnanju bh entitet RS dobio 14 miliona KM, dok je u poravnanjima kad je SDA bila vlast recimo u 2020. godini RS-u uplaćeno 32 miliona KM”.

Istakao je da je Ambasada Rusije povećala sistematizaciju u periodu kada je, kako tvrdi Konaković bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sa pozicije šefa protokola sklonila profesionalca incijala M.B.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79