Konaković nakon presude za respiratore: Nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog radnji prilikom nabavke respiratora.

Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

  • optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
  • optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
  • optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
  • optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Nakon objavljivanja presude, oglasio se i ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković.

Njegov post prenosimo u cjelosti.

“Bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH su u zatvoru jer su po navodima i dokazima Tužilaštva pravosudni sistem koristili za obračun i pritisak sa političkim neistomišljenicima, a i za zaštitu lopova iz svojih redova.

Potvrđene su optužnice bivšim načelnicima, gradonačelnicima, ministru odbrane za nelegalnu prodaju naoružanja i još neke, a jučer smo iz medija saznali da je potvrđena presuda u aferi “Respiratori” bivšem premijeru Vlade FBiH, direktoru Civilne zaštite i vlasniku privatne firme za zloupotrebu položaja i kriminal prilikom kupovine neadekvatnih respiratora.

Ulaskom u javna preduzeća u vlasništvu Federacije BiH otkrili smo u kratkom roku kriminal u Autocestama (na osnovni ugovor od 75 miliona KM naknadnih radova još 100 miliona KM zbog “geologije”) , JP Elektroprivreda ( ugovori sa privatnim licima u 4 rudnika iz koncerna u iznosu od 150 miliona KM za usluge koje su rudnici morali realizovati sami. Firme su naravno bliske ili i vlasništvu tajkuna koji su kupovali razne muje, šilje i nijaze u klubu Bošnjaka kako bi zadržali aktuelnu vlast. JP EP u tom periodu u minusu 67 miliona na kraju godine) , Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i još neke. Brzo ćete saznati i stanje u BH Telecomu koje pokazuje kako “zaštitnici” i “patriote” upravljaju javnim dobrima.

Na svakom koraku kriminal, slabljenje države i njenih institucija, partijski interes prije svega i sve to što su radili SDFA smo najavili.
Sve se potvrdjuje.

Ipak, predmet “Respiratori” je drugačiji od ostalih.

Nabavka respiratora za vrijeme pandemije trebala je pružiti nadu i spas onima koji se bore sa iznenadnom pošasti, nada je trebala i njihovim porodicama.

To su vanredne okolnosti, borba za život u vrijeme katastrofe.

Ukrasti u takvim prilikama ne može normalna osoba niti običan lopov.

Mijenjali su ugovor o nabavci koji su potpisali, a onda u taj falsifikovani upisali respiratore koji ne spašavaju i ne liječe.

Dali su lažnu nadu, nisi ponudili spas, umjesto spasa su ljudima u borbi za život i njihovim porodicama ponudili laž.

Da su znali da ne valjaju potvrdjuju i poruke iz te famozne grupe “GENSEK”, preko koje je išao dogovor oko nabavke opreme. Jedna od poruka je, koje je napisala sekretarka Kalajdžić premijeru Novaliću jeste i: “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”. No, kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslala novu poruku: Seb. zove, loši respiratori”.

Nakon pokrenute istrage su u pokušaju da zaštite svoj kriminal priključili veliki broj pacijenata na loše i pogrešne respiratore, Hayat objavio slike koje je kasnije brisao, a predsjednik SDA išao na televizije da kaže kako “iz prve ruke zna da su ljudi priključeni i da dišu” , odgovorno je “iz prve ruke” rekao da su dobri i da pomažu.

Pojavilo se i pismo anesteziologa koji su kasnije glavom bez obzira pobjegli sa KCUS u Opštu bolnicu.

Hrabri su i tad ukazivali na sve ovo, a sistem je “sušio” pritiscima kroz koruptivnu osovinu u pravosudju, a režimski mediji pratili režiranim izvještajima.

Danas kad smo razmontirali tu koruptivnu hobotnicu na površinu izlaze njihova najgora nedjela.

Afera “Respiratori” je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke.

Mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca.

Važno je napomenuti da se predmetni respiratori danas u ćošku nekog podruma na KCUS i da su tamo dospjeli brzo nakon farse od pokušaja da se prikažu ispravnim.

Znali su oni dobro šta rade, a ipak su to beskrupulozno radili.

Nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela, zato je krucijalno što smo takav sistem srušili”, napisao je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79