Konaković: “Ne sumnjam u održavanje izbora, sa Dodikom se treba razgovarati…”

Ubijeđen sam da bi SNSD, HDZ, SDA željeli da se ovo stanje nikada ne promijeni. Njima nije interes da se raspakuje kompletan koncept Dejtona čak jer šta su to vrijednosti sa kojima oni mogu izaći na izbore 2022., kazao je Konaković.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković bio je gost emisije “Rezime” na Federalnoj televiziji. Konaković se dotakao brojnih pitanja, počevši od onog vezanog za problem u saobraćaju u Sarajevu.

Kaže da probleme u saobraćaju malo pravi rekonstrukcija tramvajske pruge, te da je saobraćaj veliki izazov i za Trojku i za sve vlade prije, ali da rade da se stvari suštinski promijene i poprave. O sigurnosnoj situaciji kaže da su građani s razlogom zabrinuti.

– Bilo je nekoliko situacija koje nisu uobičajene. Nekoliko dana zaredom smo imali situacije koje su nemile. Kako se prema tome odnosimo možda najbolje govori budžet KS-a koji je ove godine usvojen, u kom je rekordan iznos od 129 miliona KM predviđen za Ministarstvo unutrašnjih poslova, poboljšanje uslova rada policajcima u KS-u, nabavka nove opreme, novih materijalno-tehničkih sredstava, 200 novih policajaca.

Nažalost ili nasreću, u operativni rad policije na terenu ne može se miješati politika. To je naš stav i opredjeljenje. Puna je podrška MUP-u Kantona, komesaru, resorni ministar radi svoj posao. Sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća. Činimo maksimum napora i činit ćemo i dalje. Izjava premijera Forte je zaista nesmotrena i nije trebala – rekao je Konaković.

Lider NIP-a se osvrnuo na kritiku Kantonalnog odbora SDA. Kaže da kritika KO SDA stalno piše i da ne zna da li iko više čita ono što napišu.
– SDA je opozicija. Da su oni malo bolja opozicija mogu doprinositi rješenjima. Oni se nažalost bave samo tim senzacionalizmom. Mi jesmo napravili koncept i sistem u kojima zaista ništa ne ovisi o jednom čovjeku. Greške imamo svi, imao sam i ja nekoliko nesmotrenih izjava, ali je taj sistem Trojke čini mi se potvrdio sve svoje vrijednosti, pogotovo krajem godine kad je ova vlada isporučila masu rezultat na koje se čekalo dugi niz godina. Naša prednost je što i u ovakvim situacijama, o našim greškama mi otvoreno razgovaramo, prihvatamo kritike i popravljamo ono što ne valja – istakao je Konaković.

O raspodjeli prihoda ističe da je to puno više odnos SDA prema KS nego što je suštinsko rješavanje problema.

– Ono što mene kao čovjeka brine, ja danas vodim stranku kojoj je jednako važan svaki pedalj BiH. Na stolu je prijeldog Ekonomskog instituta, struke, koji su radili ljudi koji nisu mahom iz Sarajeva, u kojem je Tuzla trebala dobiti 62 miliona startno. Po ovom novom modelu u kojem se Sarajevu uzimaju 144, Tuzla će dobiti 20-30. Informacija koju sam slušao od predlagača je netačna. Procenat od 0,5% od ukupno ubranih indirektnih poreza je 144 miliona. Dovodi Kanton Sarajevo na koljena.

Gospodin Zildžić i gospodin Duvnjak pokazuju da je njihova ljubav prema kantonima iz kojih dolaze manja nego što im je mržnja prema Sarajevu i zapravo svojim kantonima donose manje od onoga što bi trebali dobiti po sarajevskom modelu. I ono što je najstrašnije u cijeloj priči, stimulišu one koji ne uplaćuju PDV. Dakle ovaj model briše te efekte krajnje uplate, stimuliše one gdje se nikada račun ne pojavi.

Naravno da su oni mirni i sretni zato što će u tom nekom teritorijalnom obračunu koji kreira SDA i to je odnos SDA prema Sarajevu. I nije samo to. Vidjeli ste s plinom, vidjeli ste s Općom bolnicom, vidjeli ste kakav koncept SDA radi svjesna da više nikada neće vladati Sarajevom – naveo je Konaković.

Konaković naglašava da je ubijeđen da će se ostvariti san jedan čovjek jedan glas, ali i da se on ne može desiti preko noći.

– Mi ne volimo ta senzacionalistička obećanja, populizam. Mi smo politički realisti i naš put do jednog predsjednika, do zemlje bez entiteta, zemlje bez kantona jeste relaksiranje odnosa, bolja ekonomska situacija, niz drugih rješenja u kojima će Dodikova politika sigurno biti u ofanzivi. Zato nam je važno da napravimo sad taj prvi važan korak, da otpakujemo Ustav BiH, da riješimo presude Sejdić-Finci, Pilav, drugi i da se zapravo na takav način stvore pretpostavke za ostvarenje moga sna.

Na stolu ostala dva modela
Lider NIP-a je pojasnio da javnost drži u fokusu zahvaljujući politikama samo borbu između Komšića i Čovića.

– Zapravo između tvrdih zahtjeva HNS-a i želje druge strane da im se ne udovolji zahtjevima. Neki od njih su zaista preradikalni. Uopšte se ne bavimo ovom drugom, za mene mnogo važnijom temom, dijelom ove teme u kojima bi se nakon izmjena Ustava u KS-u za člana Predsjedništva, u Tuzli, Bihaću, Zenici, mogao kandidovati Srbin, Jevrej, Rom, dakle Bosanac i Hercegovac, Ostali, kako god se neko osjeća i kako god želi da se izjasni. u RS-u bi to mogao biti Bošnjak, Hrvat, Rom, Jevrej, isto tako.

Dakle za mene je to otpakivanje te luđačke etničke košulje, s tim što naravno mi tvrdimo i mislimo da je važno zadržati neka etnička prava jer ovo je zemlja i njen Ustav je takav da je to zapravo spoj etničkog i građanskog – kazao je Konaković.

Na pitanje koji modeli su na stolu, kaže:

– Na stolu su ostala dva modela. Taj vrlo, vrlo radikalan zahtjev HNS-a u kojima se tu mogu prepoznati i dvije izborne jedinice, u kojima njihova rješenja zapravo govore o toj nekoj teritorijalnoj podjeli i vrijednosti glasa unutar elektorskog modela koja je disproporcionalna, nije u skladu sa evropskim standardima i nije ljudska. I s druge strane jedan prijedlog koji smo dobili od predstavnika međunarodne zajednice koji ima taj elektorski model koji mnogo manje ili nikako ne podsjeća na bilo kakvu geografiju, na bilo kakav treći entitet, a daje veliku vjerovatnoću da će se hrvatskom narodu omogućiti da u konceptu etničkog predstavljanja ili otpakovanom Ustavu većina hrvatskog naroda odluči ko će biti njen predstavnik.

Meni je važno da to ne mora ultimativno biti Hrvat. Oni mogu odlučiti, nakon što se Ustav promijeni, da to bude neko drugi, kao što tako gdje je većinski bošnjački narod mogu odmah u startu izabrati Željku Komšića ukoliko žele. HNS to ne prihvata zato što taj model njima ne garantuje 130% vjerovatnoću da će imati svog člana. U nekim nemogućim varijacijama teoretski je moguće ponovo izabrati dva iz onog dijela gdje hrvatski narod ne čini većinu. Nama nije jasno naravno.

Oni to pravdaju nekim svojim dosadašnjim strahovima, ali je vrlo moguće da je to dio igre u kojoj zapravo ne žele da se dogovore. Ima druga teza, vrlo ozbiljna, u kojoj njima postojeće stanje odgovara, u kojoj nemaju člana Predsjedništva po svojoj volji, ali imaju druge pozicije puta dva, dakle puno više nego što pripada i HNS-u i HDZ-u. Nekako crpe iz te tenzije u kojoj su uništili pluralizam u hrvatskom narodu u kom nema drugih stranaka.

Nije optimističan da će se izmjene Izbornog zakona dogovoriti do maja
Konaković pojašnjava da su Amerikanci razradili elektorski model čija vrijednost glasa nije toliko disproporcionalna i koja daje mogućnost da se u 4 ili 5 kantona gdje živi većinski hrvatski narod da se odabere bez dileme.

– Uradili su simulacije tih modela u kojima se vidi jasno da bi predstavnik HNS-aili član HDZ-a bio zaista apsolutno favorit, da bi tu bilo jako teško napraviti neki izborni inžinjering, pogotovo od nas sa ove strane gdje će biti 5, 6,8 kandidata za Predsjedništvo.

Ističe kako nije toliko optimističan da će se izmjene Izbornog zakona dogovoriti do maja.

– Ne vidim ja ni kod SDA neku jaku spremnost. Oni su pokazali zaista da su pristajali na koncepte koji SDA-u ne odgovaraju u potpunosti. Saglasili su se s tim prijedlogom međunarodne zajednice po kom SDA uglavnom nema člana Predsjedništva. Nisu donijeli nijedan prijedlog. Dakle SDA bez ijednog konkretnog prijedloga, bez inicijative da se stvari riješe.

Ubijeđen sam da bi SNSD, HDZ, SDA željeli da se ovo stanje nikada ne promijeni. Njima nije interes da se raspakuje kompletan koncept Dejtona čak jer šta su to vrijednosti sa kojima oni mogu izaći na izbore 2022. ako to nisu neke nacionalne tenzije, strah od rata. Dodik pogotovo sa ovakvom opozicijom koja je organizovana, snažna, jaka, izaći će zajedno, imat će problem da odbrani svoje pozicije.

SDA je u najgoroj poziciji. Ima sigurno najsnažniju i najorganizovaniju opoziciju. Trojka će biti jedinstvena i taj koncept će se prenijeti na cijelu BiH. Čović ima tu čvrstu kartu, to biranje Željke Komšića do te mjere mobiliše njegove glasače da on ne mora raditi nikakvu kampanju – istakao je Konaković u “Rezimeu”.

Ne sumnja u održavanje izbora
Kaže da nema neka pretjerana očekivanja od zasjedanja HNS-a ovog vikenda. Konaković navodi da nije ubjeđivao SDP i Našu stranku da se priključe pregovorima.

– Čini mi se da je dobro da smo svi pokazali da je zaista interes države BiH iznad nekih naših međusobnih nepsorazuma – kazao je Konaković koji je naglasio da nema sumnje da će se izbori održati.

– Novac je lako obezbijediti. Visoki predstavnik je obećao, garantovao, mislim da će izbora biti. Mi smo apsolutno protiv odlaganja izbora. Ima vremena da se do maja izbori raspišu, nema potrebe za odlaganjem. Problem je što HNS kaže da neće podržati ništa ako se ne dogovori sve.

Na pitanje ima li kraja blokadi državnih institucija, odgovara: “Te famozne sankcije su dale neke rezultate. Dodik je barem promijenio taktiku, ako ništa drugu. On i dalje radi svoj put ali je vidljivo da su sankcije imale nekog efekta. SAD su se počele aktivno baviti BiH i mislim da nemamo pravo da se ne odazovemo i ne razgovaramo. Prvi korak je harmonizacija odnosa između bošnjačkih i hrvatskih političara.”

Smatra da se domaći političari ne mogu dogovoriti ni oko čega osim oko MMF-a.

– Političari uživaju komoditet u stanju u kojem građani pate. Svaki propali pregovor donio je poglavlje u BiH koje je bilo loše od prethodnog. Prevažno je da napravimo neke kompromise. HDZ svjesno nije htio rješenje zato štoim se ništa bolje nije moglo desiti od činjenice da je Željko Komšić izabran dominantno glasovima Bošnjaka. SDA dominira političkom scenom.

O Dodiku zaista ne mislim ništa dobro
Konaković ističe da pravosudne institucije ne reagiraju, te da je politika izdominirala kompletnim pravosuđem, da ga kontroliše i da se ne može desiti ništa. O blagoj reakciji PIC-a na sjednicu NSRS-a kaže da to ostaje nejasno.

– Administracija SAD-a je jedina konkretno, oštro, direktno reagovala. I polako puca jedna snažna brana. Obeshrabruje ovo što smo vidjeli od EU koja ima svoje unutrašnje probleme.

Ističe da bi sjeo i razgovarao sa Dodikom, ali se s njim ne bi rukovao.

– To je čovjek o kojem zaista ne mislim ništa dobro – rekao je Konaković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79