Konaković (NiP): Sastanak je bio “tvrđi” nego inače, uglavnom se nismo slagali oko rješenja

 

Predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković osvrnuo se na rezultate sastanka državne koalicije u Sarajevu te je poručio kako su određeni pomaci napravljeni, ali nedovoljno da se dođe do rješenja.

Za razliku od prethodnih sastanaka, Konaković je naglasio kako je današnji sastanak održan u nešto drugačijoj atmosferi.

“Implementacija prethodnih sastanaka je viđena na sjednicama i to je bio važan i lijepi dio našeg dogovora koji s ponosom prestavljamo i Briselu i za to očekujemo da dobijemo nešto zauzvrat. Ovaj danas je bio ‘tvrđi’, danas smo napravili male pomake, ali se uglavnom nismo slagali oko rješenja. Dogovorili smo nastavak razgovora u kojim ćemo precizirati nova poglavlja, priče i zakone koji bi trebali koristiti svima”, rekao je Konaković.

Nakon toga, osvrnuo se na detalje zakona o kojima se razgovara i pregovara na državnom nivou.

“Ovih pet zakona jednako su važni i donijet će korist svim građanima BiH. To je vodilja koja nas tjera na razgovore i ponekad kada ambijent nije za razgovore. Zakon o sudovima je teška tema, gdje se ‘lome koplja’ oko pitanja nadležnosti sudova, sjedišta sudova i tu se vodi ozbiljna polemika. Zakon o sukobu interesa je materija koja se kreće. Bilo je različitih definicija i problema. Otvorili smo projektna energetska pitanja, neke nove izvore koji bi trebali učiniti BiH što manje energetski ovisnom. Danas nismo proizveli nova rješenja. Ovo je bio tvrd sastanak, ali nakon takvih obično dolaze neka rješenja u budućnosti”, zaključio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79