Konaković o Aliji Izetbegoviću: Rahmetli predsjednik je bio skroman, njegov sin nema poveznica sa njim!

Govoriti danas kako nismo trebali stati bez obzira na sve ultimatume i prijetnje svjetskih sila je naknadna pamet. Sa ove distance vidimo da Dejtonski sporazum nije bio idealno rješenje. Možda nije uopšte rješenje za mir, ali za zaustavljanje rata i spašavanje ljudskih života očigledno je bio jedina solucija – piše Konaković

Lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković oglasio se na svom Facebook profilu povodom 26. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoj post posvetio liku i djelu Alije Izetbegovića, čija se uloga u tim teškim i sudbonosnim danima po Bosnu i Hercegovinu danas sve glasnije preispituje…

– O rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću sam čitao mnogo, a slušao sam njegove saradnike o događajima kroz koje su zajedno prolazili.
Sreo sam ga nekoliko puta, nisam se u tom periodu bavio politikom.
Pozivao nas je na sastanke da nam čestita sportske uspjehe i pričali smo samo o sportu.

Čitao sam njegova djela, a čitao sam i šta su o njemu govorili važni ljudi iz BiH i inostranstva.
Vrlo upečatljivo su o njemu govorili Bernard Henry Levi, Richard Hoolbruke, Wesley Clark, Paddy Ashdown, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Enes Karić, Nijaz Duraković, Mirko Pejanović, Abdulah Sidran, Jakob Finci, Hasan Muratović i mnogi drugi…

Koncept multietničnosti BiH pokazivao je u najtežim ratnim trenucima odabirom saradnika, tokom agresije na BiH je naređivao hapšenja počinilaca zločina nad nebošnjačkim stanovništvom, BiH je vidio kao zemlju svih naroda koji u njoj žive.

Važna je okolnost u kojoj je stao rat u BiH, onog trena kad je Armija RBiH stigla pred Banju Luku i kad je izgledala mnogo jače od agresora.

Postoje svjedočenja svjetskih zvaničnika koja govore o ultimatumu upućenom našoj strani na čelu sa Alijom Izetbegovićem.
Govoriti danas kako nismo trebali stati bez obzira na sve ultimatume i prijetnje svjetskih sila je naknadna pamet.

  U Doboju traje ekshumacija: Traga se za tijelima 12 Bošnjaka, radnici tvrde da su pronađene kosti životinjske

Sa ove distance vidimo da Dejtonski sporazum nije bio idealno rješenje.
Možda nije uopšte rješenje za mir, ali za zaustavljanje rata i spašavanje ljudskih života očigledno je bio jedina solucija.

Slušao sam i ljude koji su putovali sa rahmetli predsjednikom, kako je bio skroman, šta je na tim putevima jeo, kako se prema ljudima ophodio.

Ne smijemo upasti u zamku da zbog onoga što danas rade SDA i mlađi Izetbegović na čelu stranke i države, pravimo poveznice sa likom i djelom rahmetli Alije Izetbegovića.

Tome se lično oštro suprotstavljam! – ističe na kraju posta Elmedin Konaković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79