Konaković o evakuaciji bh građana iz Gaze

Konaković o evakuaciji bh građana iz Gaze


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u obraćanju novinarima večeras u Sarajevu je izjavio da 54 osobe čekaju na evakuaciju iz Gaze, 27 državljana Bosne i Herecgovine sa srodnicima.

Moguće je i da lista imena bude proširena, dodaje Konaković napominjući da oko 500 osoba dnevno napušta Gazu od oko 8.000 zainteresiranih za evakuaciju.

Napominjući da Izrael i Egipat odlučuju o brzini i redu evakuacije, Konaković je rekao da će bosanskohercegovačka strana učiniti sve što može kako bi se njeni državljani vratili kućama.

On se nada da će to biti za nekoliko dana pod uslovom da ostane na snazi sadašnji koncept da stranci mogu napuštati to područje.

Upitan ima li informacija koliko su bh. građani sigurni tamo, Konaković odgovara da u Gazi niko nije siguran u situaciji kad ubojiti projektili padaju i po civilnim objektima.

– Molim Boga da se nešto loše ne desi ni ljudima iz BiH ni drugima – izjavio je.

Inače je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odmah po početku sukoba formiralo Krizni štab i članovi su uglavnom u komunikaciji s bh. ambasadorima čiji posvećeni angažman je Konaković pohvalio.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija