Konaković o Jazz Festu: Podrška ministru, nikakva “Twitter ofanziva” neće promijeniti naš stav

Organiziranje Jazz Festa Sarajevo i kasnije reakcije te optužbe na račun Vlade Kantona Sarajevo, kao i resornog ministra Samira Avdića, komentarisao je njegov stranački lider iz Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Forto: Preuzimam odgovornost, tužno je da se Jazz Fest neće održati zbog administrativne greške

Konaković u svom komentaru kaže kako se budžetski novac često troši netransparentno, da su uočene mahinacije kod dodjele sredstava udruženjima i posljednjih nekoliko godina ta se oblast počela dodatno kontrolisati.
“Propisani su kriteriji za apliciranje, istina je da su strožiji, ali se red počeo uvoditi. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom se uključio u procese i često ih koordinira. Svi imaju ista pravila. Jazz festival je vrhunska manifestacija, potrebna Sarajevu, ali ne može podršku dobiti mimo propisanih procedura”, napisao je lider NiP-a.

Novac u prvom krugu nisu dobili svojom, a ne administrativnom greškom državnih službenika, dodao je dalje te kazao kako je Ministarstvo produžilo rok za apliciranje kako bi organizatori Jazz festa (i još neka udruženja) dostavili dodatnu dokumentaciju, oni to nisu uradili.

“Na direktne telefonske pozive da dostave papire odgovorili su napadima i cinizmom. Na kraju su ministarstvo optužili za otkazivanje festivala, naglasili da je Narod i pravda na čelu ministarstva. Važno je naglasiti da je ministarstvo pripremilo odluku kojom se Jazz festivalu dodjeljuje duplo više novca nego prošle godine. Ne može bez važeće dokumentacije, naravno”, naglasio je.

I nismo vam mi neko ko pod pritiskom u javnosti i na društvenim mrežama donosi odluke, dodao je te kazao kako nikakva “Twitter ofanziva” neće promijeniti stav da se mora uvoditi red piše Klix.

Jazz Fest Sarajevo otkazan zbog odluke Avdića, Forte i NiP-a

“U ovom slučaju puna podrška ministru Avdiću i ministarstvu. Desetine aplikanata je dokumentaciju dostavilo uredno, veliki i manji događaji, pojedinci i udruženja. Prema svima njima bilo bi nekorektno praviti iznimke pod pritiskom. Pozivam organizatore Jazz festivala da dostave dokumentaciju i ispoštuju procedure. Pozivam premijera da iz sredstava tekuće rezerve doznači dio sredstava za ovaj događaj. U Narodu i pravdi ne tražite odgovornost za svoje postupke, a mi za svoje građanima ove zemlje odgovaramo”, zaključio je Konaković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79