Konaković o sastanku s Čovićem: U SDA se plaše, uskoro neće imati kapacitet da sjede za stolom

Jedna od zanimljivijih političkih vijesti koja je posljednih dana objavljena jeste o sastanku predsjednika HDZ-a i NiP-a – Dragana Čovića i Elmedina Konakovića.

O sastanku je prvi izvijestio Čović na svom Twitter nalogu.

Sastanak je, očekivano, izazvao brojne reakcije. Jedni su pozdravili razgovor dvojice lidera, dok su drugi Konakovića optužili za izdaju i koketiranja sa Čovićem nakon kojeg će uslijediti prihvatanje politike ‘legitimnog predstavljanja’.

U izjavi za Raport Konaković govori o detaljima sastanka ali i o reakcijama, od kojih su najburnije iz SDA.

Ističe kako je s Čovićem imao korektan razgovor i da su se saslušali stavi obje strane i izmjenama Izbornog zakona.

Kaže da su razmjenja mišljenja i stajališta, ali da je razgovarano i o drugim temama.

“Većinu sastanka smo potrošili na druge teme, razgovarali smo o nekim principima i zajedničkim temama iz konteksta države BiH, njenih nepromjenjivih granica, teritorijalnog integriteta, bez ikakvh novih podjela, sa pravima ljudim koji živ u njoj, evropskom putu. Možda nekom zvuči kao floskula, ali to su ključne državne teme oko kojih smo mi pričali i usaglasili neke stvari i o kojima ćemo mi razgovarati dalje”, naveo je Konaković.

Upitan o štetnosti politike HDZ-a i Dragana Čovića posebno kada je u paktu sa Miloradom Dodikom, Konaković kaže da je bilo o svemu govora, ali da neće da iznosi detalje sastanka u javnost. Kaže da svako ima svoje opservacije i da se drugačije doživljavaju neki procesi.

“Potrebno je naći zajedničke imenitelje o tome kako smanjiti probleme građana i zapravo na trenutak da se bavimo temama koje su od interesa građana”, kaže Konaković.

Komentirao je i burne reakcije iz SDA koja ga optužuje za izdaju Bošnjaka.

“To je najfrapantnije šta rade ti umreženi botovi. Prošle godine je Izetbegović potpisao s Čovićem dokument u kojem postoji paraf u kojem se govori ‘legitimnom predstavljanju’. To radi SDA, sjetite se pobjede HDZ-a u Novom Travniku, kada nisu htjeli podržati našeg kandidata koji je imao 1.000 glasova više. Nezapaženo je prošlo to da su formirali koaliciju u Jajcu sa HDZ-om, a imalu su drugih opcija. To je SDA”, ističe Konaković podsjećajući da SDA godinama već koalira sa HDZ-om.

“Da ne govorimo o tome koliko je i šta je sve Bakir Izetbegović isporučio Čoviću na štetu Bošnjaka. Narod i Pravda neće ići tako. Najavili smo da će naši razgovori biti drugačiji. Teme su nam država i jačanje državnih institucija. Ne zanimaju nas stranački ili lični interesi. Zato oni ljubomorno čuvaju sastanke s Čovićem za sebe. Problem je kad neko drugi sjedne s Čovićem i toga se oni plaše, jer neće više imati kapacitet da sjede za stolom, već će ključni igrači biti drugi”, zaključuje Konaković, te dodaje:

“Važno je da i HDZ i Dragan Čović čuju da s ove strane dolaze pregovarači sa drugačijim zahtjevima i prijedlozima”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79