Konaković objavio sliku iz aviona: Kaže da ne koristi biznis i VIP klasu tokom svojih letova

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković osvrnuo se na pitanje biznis klase u avionima i VIP salona, koje on ne koristi kao ministar.

– Na slici ispod je maleni zastor koji odvaja biznis od ekonomske klase u manjim avionima na kraćim letovima. Iza paravana lažni osjećaj moći jer aviokompanije služe nekoliko besplatnih pića, topli obrok, a zastorom se odvajaju od ostalih putnika. Taj ugođaj košta nekoliko puta više od karte u ekonomskoj klasi.

Na prekookeanskim letovima biznis klasa ima određenu prednost jer je mnogo komotnije, može se odspavati i pripremiti za sastanke i obaveze, ali na letovima od samo nekoliko sati ova usluga zaista nema smisla. Ovaj zastor se pomjera u zavisnosti od broja putnika na letu i može se desiti da sa sjedištem 4b nekad budete u biznis, a nekad u ekonomskoj klasi.

Dakle ništa komotnije i ništa šire.

Delegacije naše zemlje koje na kraća putovanja lete biznis klasom bacaju hiljade maraka, a ako putuju češće troškovi su zaista veliki. Ako više delegacija leti više puta, e to je već ozbiljan problem.

VIP saloni na aerodromima se uglavnom plaćaju (aerodrom u Istanbulu jedan je od rijetkih koji ne naplaćuje tu uslugu visokom zvanicama).

Kad platite VIP salon, procedura prolaska graničnih kontrola je lakša, dođe vozilo po vas, ne idete u autobus sa ostalim putnicima, sjednete u VIP i osoblje vam čekira karte, ovjeri pasoše i donese torbe. Taj dio je posebno i nerealno skup. Plaća se po osobi. I opet, ako više delegacija putuje više puta.

Hiljade, desetine pa i stotine hiljada maraka naši zvaničnici plate da bi izbjegli hodanje od nekoliko stotina metara i poneku kontrolu, izvlačenje kaiša, a ponekad i skidanje cipela.

I u tim VIP salonima ima hrane, sokova, kafe, kolača. Cjenovno sigurno najskupljih na svijetu jer za nekoliko sati čekanja ne može se pojesti onoliko koliko zadovoljstvo boravka u VIP salonu košta. Oni koji kažu da se letom u biznis klasi i boravkom u VIP salonu čuva dignitet funkcije govore to jer nisu probali drugačije.

Ne znaju kakav respekt pokažu ljudi kad vide zvaničnika koji vodi računa o državnom novcu i ne rasipa ga. To je čuvanje digniteta, ličnog i institucionalnog – naveo je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79