Konaković počinje kontraofanzivu na SDA: Prva na redu je Novalićeva Vlada

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković danas je nakon sastanka sa Miloradom Dodikom najavio neočekivanu mogućnost kao odgovor na eventualne blokade SDA.

Naime, stranke okupljene oko Trojke i HDZ trenutno su u pat-poziciji u procesu formiranja vlasti. I faktički ovise o dobroj volji SDA, koja ne postoji.

Poznato je da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH i kao takva jedina ima mogućnost predlaganja potpredsjednika FBiH.

A, s obzirom na to da predsjednik FBiH uz salgasnost potpredsjednika imenuje mandatara, jasno je da SDA-ov Refik Lendo neće dati svoju saglasnost piše Raport.

Konaković i Dodik pronašli zajednički jezik: “Ne moramo imati konflikt”

Ta vrsta blokade već je najavljena od lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji u tome vidi slamku spasa da SDA ipak izvuče iz opozicije.

No, Konaković je danas najavio kontraofanzivu zbog koje bi SDA mogla imati ozbiljnih problema.

“Trenutna situacija pokazuje da imamo većinu u vladi Fadila Novalioća. Ako SDA blokira ili obesmisli sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi. Zato ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti”, rekao je Konaković.
Kakva je trenutna situacija u Vladi FBiH

No, kakva je situacija u Vladi FBiH trenutno?

Vlada FBiH ima premijera i 16 ministarstva. Dva ministra su preminula – Salko Bukvarević (SDA) i Vjekoslav Mandić (HDZ). Ministrica obrazovanja Elvira Dilberović otišla u diplomatsku misiju.

Dakle, preostaje 13 ministarstva.

Pored SDA, u Vladi FBiH ministre imaju NiP, SBB i HDZ.

I omjer je 10 naprema tri što se tiče ministara. SDA ima premijera Novalića i tri ministra – Edina Ramića, Šemsudina Dedića i Amira Zukića.

Kvorum je devet ministara, i odluka se donosi većinom što je opet devet.

Da bi se plan proveo u djelo, bilo je potrebno da se dobije saglasnost SBB, a prema informacijama Raport, predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić već je dao svoju saglasnost.

To otvara mogućnost da nova koalicija, već pokrene smjene nekih SDA kadrova, a prvi na tapetu mogli bi biti direktori BH Telecoma i Elektroprivrede BiH.

Ukoliko SDA krene u blokadu nove vlasti, sječa kadrova bi bila intenzivirana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79