Konaković podijelio najgore moguće vijesti: Mogli bismo još dugo gledati Fadila Novalića

Visoki predstavnik BiH Christan Schmidt obavio je danas konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH, između ostalih, razgovarao je i sa predsjednikom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem. Za N1 Konaković je otkrio o čemu su razgovarali.

Za početak Konaković je mišljenja da se stvara jedan dojam da visoki predstavnik eventualno planira koristiti bonske ovlasti i intervenisati u dijelu u Izbornog zakona, jer su to osnovne teme. Oni su danas razgovarali o dvije ključne teme.

“Razgovarali smo o temi koja se se tiče integriteta izbornog procesa, dakle zaštite prava birača, da napokon u BiH odlučuju birači, a ne brojači. U tome dajemo punu podršku Schmidtu i pozivamo ga interveniše u tom dijelu Izbornog zakona, jer je očigledno da ta vladajuća koalicija SDA, HDZ, SNSD i DF ne planira uraditi ništa, naprotiv zaustavljaju sva rješenja koja vode ka tom putu”, istaknuo je lider NiP-a.

Druga stvar o kojoj su razgovarali tiče se mogućih blokada oko izbora.

“Mislim da će HDZ koristiti sve alate da se ponovo prolongira uspostava nove vlasti, da bismo mogli još dugo gledati Novalića, sve dok oni ne dobiju ono na čemu insistiraju, a to je Izborni zakon po mjeri HNS-a i HDZ-a”, naveo je Konaković.

Mišljenja je i da nema vremena da se mijenja Izborni zakon.

“Kao stranka smo zauzeli stav. U konsultacijama nakon razgovora, on je da se ne ide ni po koju cijenu u dalje etničke podjele. Sve što bi moglo voditi ka iskoraku prema građanskom uređenju BiH – da, ali u silu novih etničkih podjela, NiP se apsolutno protivi”, naglasio je Konaković.

Prema njegovim riječima, tema je vruća i očigledno se pojavila odnekud.

“Malo je iznenađujuće u ovom trenutku. Visoki predstavnik se razmahao očigledno, ima neke stvari koje vidi drugačije. Čekamo da vidimo kuda vode ovi silni razgovori”, rekao je, dodajući da se vjerovatno nastavljaju sljedeće sedmice.

Podsjećamo, pojedini političari u medijima špekulišu kako visoki predstavnik BiH razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona po želji HDZ-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79