Konaković: Podrška ukrajinskom narodu će biti nastavljena

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se jučer sa ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu Vasylom Kyrylychem.

Tokom susreta Konaković i Kyrylych razgovarali su o aktuelnoj situaciji u obje zemlje, kao i mogućnostima saradnje BiH i Ukrajine u narednom periodu.

Ambasador Kyrylych je izrazio zahvalnost BiH za iskazanu podršku u borbi Ukrajine protiv ruske agresije, istakavši da je svaki vid podrške od velikog značaja u odbrani svoje zemlje i svog naroda. Izrazio je nadu da će se ova podrška nastaviti i ojačati u narednom periodu.

Informisao je ministra Konakovića o toku procesa obnove Ukrajine koji se odvija uz podršku EU i strateških partnera Ukrajine. S tim u vezi, sugerisao je da se u proces obnove uključe i kompanije iz BiH, te obavijestio da će se 23. juna o.g. u Londonu održati “Konferencija za obnovu Ukrajine” na kojoj bi predstavnici bh. kompanija mogli uzeti učešće. Ambasador je informisao i o planiranom održavanju 3. samita “Krimska platforma” 23. augusta 2023. godine za koji će, kako je rekao, poziv biti upućen bh. zvaničnicima.

Ministar Konaković je istakao da razumije patnje kroz koje prolazi Ukrajina, čiji se teritorijalni integritet i suverenitet napada, i gdje se brane ljudske civilizacijske vrijednosti a ne samo teritorij.

Rekao je da BiH svoju vanjsku politiku usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu sa preuzetim obavezama na putu ka EU, i podržala je odluke Vijeća EU po pitanju Ukrajine.

Konaković je podsjetio da je Vijeće ministara BiH, kao vid pomoći i solidarnosti, uputilo humanitarnu pomoć u iznosu od 300.000 KM narodu Ukrajine nakon agresije Rusije. Istakao je da će BiH, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviti pružati podršku Ukrajini te je izrazio nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije prestati, kako bi se sadašnja kriza mogla riješila mirnim i diplomatskim putem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnosti održavanja bilateralnih konsultacija BiH i Ukrajine budući da su posljednji put održane 2019. godine, saradnji u području ekonomije, ugovorima koji su fazi usaglašavanja (readmisija, turizam, obrazovanje i nauka), kao i saradnji univerziteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79