Konaković poručio: Tajkuni će plaćati prvi, sirotinja će plaćati zadnja

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde, za N1 je govorio o usvojenoj incijativi da se prekine saradnja sa svim ugostiteljskim objektima hotelima i drugim pravnim subjektima koji imaju dugovanja za komunalne usluge ili ne dozvoljavaju kontrolu potrošnje.

Kazao je da su Skupštini trebala uprava i menadžment komunalnih preduzeća koja će dati prave informacije.

“To napokon imamo. I nadzorne odbore, i skupštine preduzeća i direktore koji se bavi svojim poslom i ne štite nikakve tajkune, ni stranačke kolege. Tako da smo došli do ovih frapantnih informacija”, kazao je.

Konaković tvrdi da je bio iznenađen situacijom u KJKP Rad.

“Da je tako veliki broj onih koji lažiraju kvadrate, plaćaju male fakture za odvoz smeća, a riječ je o bogatim i uglavnm strankama bliskim ljudima”, dodao je.

Prema njegovim riječima, parlamentarna većina je pokazala opredjeljenost da se sa takvim ljudima obračuna.

“Biće još takvih incijativa puno. Svi oni koji su navikli na te komoditete, moraće prestati. Jučer je direktor ViK-a dao dobru izjavu: Tajkuni će plaćati prvi, sirotinja će plaćati zadnja”, istakao je Konaković.

Konaković je otkrio zašto se sve ovo radi.

“Naš cilj je da smanjimo cijenu komunalnih usluga, da smanjimo odvoz smeća na način da sve uvedemo u sistem. Ova cijena smeća, pogotovo za ugostiteljstvo je prevelika. Tada će ova vlada, vrlo brzo siguran sam, korigovati cijene, tako da ćemo dobiti jednu ravnopravnu situaciju u Kantonu Sarajevo i svi zdravi subjekti će biti sretni zato što će njima biti manja cijena, a ovi će početi plaćati svoje obaveze”, kazao je.

Pojasnio je i zašto su smijenjeni svi direktori komunalnih preduzeća, kao i šta se očekuje od novih direktora.

“Mijenjamo i neke koje su korektno radili svoj posao. Uglavnom, ti stranački ljudi ne bi to radili. Oni koji bi ostali iz ove ere SDA, siguran sam da ne bi ispunili ove naše zahtjeve. Nove ljude koje postavljamo, novi menadžmenti svih preduzeža sigurno će poštovati. naravno da ćemo one koji ne budu poštovali udaljiti iz ovog sistema. U šestorci ne vidim takvu opasnost, partneri ozbiljno ovo shvataju. Ova incijativa od danas je na snazi. Uputiću pismo svim institucijama, ukazaću na stav Skupštine. Očekujem da prekinu saradnju sa svima koji ne izmiruju obaveze”, naglasio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79