Konaković pozvao Vučića u Potočare, New York i Kazane: Možeš se ogrnuti zastavom, a i ne moraš

Konaković pozvao Vučića u Potočare, New York i Kazane: Možeš se ogrnuti zastavom, a i ne moraš


Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković pozvao je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u NewYork, na Generalnu skupštinu UN 11. jula ove godine na prvo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, navodeći da može da se ogrne zastavom, a i ne mora.

Naveo je da ga “naravno poziva i u Potočare”.

„Da tamo odemo da se poklonimo žrtvama ovog stradanja. DA odemo zajedno, ako hoće, ovdje u Sarajevu na Kazane gore, gdje su civilne srpske žrtve. Da odemo zajedno u Jasenovac. Sve ono za šta treba hrabrost, ja imam i hoću. I ako se tako budemo ponašali na tom polju, stvaramo pretpostavke da se fokusiramo na ono što nam je veoma važno. Mi smo jedni drugima veoma važan spoljno-trgovinski partner. Imamo velike i obimne razmjene, imamo ambicije da budemo dio Evropske unije. Moramo sarađivati, dakle, i to je ona strana kojom bi bio sretan. Ali moraju se ispuniti ovi ljudski preduslovi da jedne druge poštujemo, da žrtve stradanja poštujemo, da ne provociramo i ne izazivamo“, poručio je Konaković za srpski N1.

Dodao je da bi njihova zajednička pojavljivanja na mjestima stradanja „zapravo napravila te preduslove“.

„Ovo što sad gledamo, taj neki šou i neku režiranu kampanju, ne doprinosi stabilizaciji naših odnosa, a mi nismo neko, možda nekad neki prethodnici jesu bili, ko je spreman da se s tim stvarima igra, trguje, mi tome dajemo značaj koji mu pripada“, istakao je Konaković.

Konaković je istakao da je bilo vidno u pripremi kod donošenja rezolucije da „sve vodi ka nekom teatru, predstavi, koja više ima za cilj animirati glasačku publiku na lokalnim izborima, nego se baviti suštinom naših odnosa, i mislim da tu nedostaje liderstva i pravih grabrih odluka, prije svega predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, naravno Milorada Dodika i još nekoliko ljudi“.

Kazao je i da je u razgovoru sa drugim šefovima diplomatija shvatio da su konsternirani, šokirani načinom na koji je to Vučić u New Yorku, ali i po povratku u Beograd, izvodio što se tiče usvojene Rezolucije o Srebrenici.

Upitan šta je rezolucija donijela BiH, on je kazao da je donijela mir i djelić pravde onima koji su je tražili skoro tri decenije, „da će se širom svijeta svake godine obilježavati taj dan na međunarodno presuđeni genocid“.

„Tako da, evo, donijela je ono što je trebalo raditi mnogo ranije i bilo bi zaista dobro i hrabro da je Srbija imala snage da bude kosponzor ove rezolucije, jer je takav njen sadržaj. Dakle, smiraj žrtvama, svijest o počinjenom genocidu, učenje ili naobrazba u knjigama širom svijeta, u obrazovnim kurikulima, programima, i to je ono što jeste bio cilj“, poručio je šef diplomatije BiH.

Navodi da su bili iznenađeni, kako kaže, „poluprijetnjama, ali možemo reći prijetnjama koje su stizale iz štaba predsjednika Aleksandra Vučića, govoreći o tome kako bi se mogla desiti eskalacija, čak i sukobi u BiH, jer, zapravo, poruka je bila ‘ćutite o onome što ste u BiH preživjeli, nemojte govoriti o presudama međunarodnih sudova, da to ne bi nekoga naljutilo i da ne bi eskaliralo'“.

„Potcijenio nas je predsjednik Srbije Vučić, nas koji smo pružili ruku saradnje. Ja sam među prvim destinacijama koje sam posjetio došao u Beograd da najavim bolje odnose, očekivao sam hrabrost sa druge strane, i još uvijek je ne vidimo, nismo je dobili. A to da nas tim nekim poluprijetnjama, nas i one koji su za rezoluciju glasali, čini mi se pokuša preplašiti predsjednik Srbije, predsjednik Republike Srpske, u tome nisu uspjeli. Sada je pitanje za njih – da li imaju snage napokon za katarzu, za pogled u ogledalo, za prihvatanje činjenica, a podsjećam da predsjednik Vučić često govori o međunarodnom pravu, traži primjenu međunarodnog prava, a vrlo često u svojim nastupima ovdje eklatantno krši međunarodno pravo, presude onog suda sa kojim su se i on i Srbija obavezali, čak i zakonom, da će sarađivati sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu i da zakonom se obavežu da isporuče ratne zločinice, primjenjuju presude, on to grubo negira i grubo krši međunarodno pravo“, ocijenio je Konaković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija