Konaković: Ruski utjecaj je problem, ali ne treba kažnjavati sve građane BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu sa šefom diplomatije Danske Larsom Lokkeom Rasmussenom.

Rasmussen je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da će Danska podržati Bosnu i Hercegovinu u njenim nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji.

“Mi smo posvećeni da stignete do kraja te utrke. Još je posla pred nama, potrebna ja ustavna reforma, potrebno je provesti 14 ključnih prioriteta. Pozvao bih sve bh. lidere da se uključe u ovaj proces”, rekao je Rasmussen.

Konaković je dodao da je intenzitet na diplomatskoj sceni urodio prlodom.

“Veoma dragi gosti posjećuju BiH, što u prošlom periodu nije bio slučaj. Vrlo nam je važno da slušamo poruke koje govore o drugačijoj politici proširenja Evropske unije”, rekao je Konaković.

Dodao je da su zabilježeni vidljivi pomaci, dok istovremeno imamo strahove i dileme koje dolaze iz, primarno, Skupštine RS-a.

“Objasnio sam da nam taj ruski utjecaj svima pravi probleme, ali da zbog toga ne bi trebali biti kažnjeni svi građani BiH. Stalno pričamo o štapovima i mrkvama, razumijemo da postoji štap, ali nam treba i nekoliko mrkvi”, zaključio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79