Konaković: SDA laže da ima većinu u Domu naroda FBiH

Nakon što su se pojavile špekulacije o tome da je SDA okupila većinu u Domu naroda FBiH, oglasio se Elmedin Konaković.

Naime, za formiranje vlasti u FBiH trenutno je najvažnije imati većinu u Domu naroda FBiH. S obzirom na izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt to je teže procijeniti, jer je povećan broj delegata.

Ko će imati većinu u Domu naroda FBiH?
Ipak, prema ranijim procjenama stranke okoupljene oko Trojke imale bi 12 i nedostaje im jedan.

Međutim, situacija u Tuzlanskom kantonu, gdje su dva PDA-ovca ‘preletila’ u SDA, izbila im je jednog.

No, zbog brojnih špekulacija oglasio se predsjednik NiP-a.

“Režimski mediji pišu kako je SDA ‘završila’ ruke u klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH. Tajkuni režima nakon takvih tekstova zovu zastupnike da se pridruže, govoreći da je sve već završeno.

Federalni premijer koristi svoju funkciju i vrši pritisak na zastupnike, nudi i obećava, u ekipi za ‘lobiranje’ su još Voloder i Branković”, piše Konaković.

On ističe kako je sve ‘velika laž’.

“Sve je naravno velika laž, spinovanje i već viđen scenarij, KOS-ovsko/mafijaški. Uspjelo je samo u TK, slomili su dva zastupnika, nigdje više ne uspjeva.

Istina je da su većine u skoro svim kantonima dogovorene, onako kako treba, pregovaraju lideri stranaka i sporazume odobravaju stranački organi. Osam stranaka opozicije ima dogovor o koaliranju, očekuje se tokom sedmice potvrda organa SBiH-a”, naveo je Konaković.

Uskoro počinju pregovori
Dalje navodi da će vrlo brzo početi ozbiljni pregovori sa parlamentarnim strankama o uspostavi vlasti na državnom nivou i na nivou Federacije BiH.

“Istina je i da je tužilaštvima upućeno nekoliko krivičnih prijava protiv ovih bandita koji bi državom da upravljaju kupujući i prepadajući zastupnike.

Zaneseni svojim lažima ubrojali su u tih lažnih 12 ruku i one koji idu u žrijeb, iz Livna i Posavine, možda i još jednog kantona gdje je situacija neizvjesna. Ne govore o tome kako nemaju potrebne proste većine u Domu naroda i Predstavničkom domu PFBiH, ni blizu nisu. Lažu sebe, lažu javnost, lažu zastupnike. Lažu jer hoće još četiri godine da kradu. Nećete više, dosta vas je”, zaključio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79