Konaković slučajno odobrio ulazak Rusa u BiH nakon što su ih prethodno protjerale evropske države!?

Portal Detektor objavio veliki istraživački tekst o ruskim diplomatama koji su akreditovani u ruskoj misiji u Bosni i Hercegovini nakon što su ih evropske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu. 

Prema istraživanju Detektora zasnovanom na zvaničnim i nezvaničnim diplomatskim izvorima, objavama na društvenim mrežama i izvorima iz sigurnosnih agencija, BiH postaje sigurno utočište za diplomate nepoželjne u drugim zemljama gdje je manje ruskog uticaja.

Tokom rada na istraživačkom tekstu novinari Detektora su u više navrata poslali upite ministru vanjskih poslova BiH Elemedinu Konakoviću u vezi kontroverznih ruskih diplomata koji mogu predstavljati prijetnju po nacionalnu sigurnost naše zemlje, ali nikada nisu dobili odgovor.

Ipak, nakon jučerašnjeg sastanka Trojke, HDZ-a i SNSD-a, ministar Konaković je na press-konferenciji odgovorio na pitanja novinara u vezi ove teme.

Konaković je rekao da je dolazak ruskih diplomata bio “sigurnosni propust”, a da su razlog tome “specifične političke okolnosti”. Dodao je da je ranije poslao pismo u Rusiju da ne šalju u BiH “ljude s takvom vrstom problema”.

Kazao je da državno ministarstvo vanjskih poslova “nije nikoga pustilo u BiH niti legitimiziralo, ali su uočili da je problematično što osobe koje su protjerane mogu slobodno ulaziti u našu zemlju”.

“Uočavamo da ljudi koji su iz drugih zemalja protjerani u BiH, slobodno, bez ikakvih problema mogu doći, proći preko naših granica, i tu bi reakcije morale biti bolje”, rekao je Konaković.

Ipak, činjenice su nešto drugačije. Portal Istraga je sinoć na svom Twitter profilu objavio Pravilnik o uslovima i načinu izdavanja posebnih identifikacijskih dokumenata u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, iz kojeg se jasno vidi da bez odobrenja ministra Konakovića kontroverzne ruske diplomate nisu mogle ući u našu zemlju.

Naime, članom 3 tog pravilnika je propisana notifikacija, pa je jasno da je ministar Konaković notifikovao diplomatski status ruskim diplomatama koji su ranije protjerani iz drugih država.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79