Koncert u Hrvatskoj zabranjen zato što je Rade Šerbedžija Srbin

Poznati pisac Miljenko Jergović na svojoj Facebook stranici je napisao da je koncert Radeta Šerbedžije u Vinkovcima, u sedmici kada se žali za žrtvama, zabranjen zato što je Šerbedžija Srbin.

“Gradonačelnik Vinkovaca iskoristio je sedmicu žalovanja za žrtvama Vukovara da, u kolaboraciji s organizatorom, zabrani koncert Radeta Šerbedžije u svom gradu. U karakteristično ciničnoj izjavi koju je tim povodom dao, gradonačelnik je rekao da održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno”, napisao je Jergović.

Šerbedžijin koncert trebao je biti održan u okviru Filmskog festivala glumca, na dan njegovog zatvaranja.

“Na tom festivalu će se i pjevati, i plesati, i veseliti, i zajebavati, svega će toga biti u filmovima koje će na festivalu prikazati. I to će pjevanje, plesanje i veseljenje biti manje primjereno danima od Vukovarskih karmina nego tužni, melankolični i empatični songovi Radeta Šerbedžije”, navodi pisac.

Dodaje da “Šerbedžija zna gdje, kad i što pjeva, a filmovi ne znaju gdje će i kad biti prikazani”.

“Nije, dakle, gradonačenik ‘u dogovoru s organizatorom’ zabranio koncert Radeta Šerbedžije zbog njegove neprimjerene namjere da zapjeva nad grobovima, nego je koncert zabranio zato što je Šerbedžija za njega samo – Srbin. Preciznije: prepoznatljivi, simbolični, opći Srbin. I pritom još i Srbin za kojega, uza sav trud gradonačelnikovih falangista, koji traje već trideset godina, ne možemo reći da je – četnik. Takav Srbin nema što da pjeva”, napisao je Jergović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79