Konjuh Živinice: Imovina prodata za više od milion i po KM, radnici dobili plaće, staž još čekaju

Zahvaljujući prodaji nekadašnjeg fabričkog restorana, svi bivši radnici Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica, dobili su po još pet minimalnih plaća, čime im je isplaćeno svih osam, koje im pripadaju po zakonu.

Ipak, nakon prodaje restorana za 590 hiljada KM, kao i prodaju Salona namještaja Konjuh u centru Živinica za 1.040.000 KM, svim radnicima još uvijek nije uvezan staž. Pozitivno je to što ostaje dovoljno imovine, nakon čije prodaje će svi radnici biti namireni, ali je pitanje kada će se to desiti.

– Od prodaje Salona namještaja, 540 hiljada KM otići će za uvezivanje staža, dok će 500 hiljada biti iskorišteno za isplate po tužbama radnika, kojih ukupno ima oko 700 – kaže za Faktor Mujo Gavranović, nekadašnji predsjednik sindikata radnika Konjuha.

Inače, Konjuh je 2010. godine imao 1.130 zaposlenih, a otvaranje stečaja 2016. godine u firmi je dočekalo njih 280.

– Do sada su kroz programe Federalne vlade penzionisana 94 radnika, a sve više njih ispunjava uvjete za penziju. Imovine ima dovoljno, samo je pitanje koliko se mora čekati – kaže Gavranović.

Dodaje da je samo jedna parcela površine 17.000 metera kvadratnih u centru Živinica, procijenjena na osam i po miliona KM. Konjuh ukupno ima ukupno 180.000 kvadratnih metara zemljišta, te tri fabrike i magacin.

– Sve tri fabrike rade veoma malim kapacitetom, a tu su zaposlena 34 radnika. Riječ je o fabrikama stolica, stolova i furnira. To su perspektivne fabrike koje bi nakon kupovine mogle zapošljavati stotine radnika – kaže Gavranović za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79