Konkurs za prijem 100 policajaca u HNK bit će poništen

Dok je u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona procedura za prijem 125 kandidata u policijsku službu protekla uz do sada nezabilježenu transparentnost i gdje je provedbi konkursa prisustvovao i Erik Larson (Eric), savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH, dotle, na jugu naše države, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, traje višegodišnja trakavica u vezi s javnim oglasom za prijem 100 policijskih službenika u Kantonalni MUP.
Starosna dob

Prema našim saznanjima, konkurs za prijem 100 policijskih službenika, i to 88 u činu policajca i 12 u činu mlađeg inspektora, koji je raspisan čak 2017. godine, sredinom avgusta, morat će biti poništen!

Kako nam je potvrđeno, iz Ureda za zakonodavstvo HNK su u MUP dostavili mišljenje o tome kako je potpuno besmisleno, zbog ogromnog protoka vremena, nastavljati proceduru izbora kandidata te su sugerirali raspisivanje novog konkursa.

Upravo zbog činjenice da je konkurs raspisan prije više od tri godine, između ostalog, za daljnju proceduru je upitna starosna dob onih koji su u trenutku prijave imali 27 odnosno 35 godina. Jer, u skladu s važećim zakonom, na konkurs su se za čin policajca mogle prijaviti osobe životne dobi između 18 i 27, a za mlađeg inspektora do 35 godina.
Brojni nedostaci

Skandalozno je da se, zapravo, ovaj konkurs nije mogao realizirati zbog činjenice da HNK već godinama nema policijskog komesara, ali ni policijski odbor niti ijedno ključno tijelo, kao što je to slučaj u svim drugim MUP-ovima. U ovom trenutku u MUP-u HNK nedostaje čak 228 policijskih službenika.

Problem u vezi s izborom komesara i drugih tijela glavni politički akteri u HNK, HDZ BiH i SDA godinama guraju pod tepih, a za brojne nedostatke iznalaze kvazirješenja.Javnosti nikada nisu objasnili zbog čega su naprasno prekinuli proceduru formiranja nezavisnog odbora, koji upravlja procesom izbora i imenovanja policijskog komesara.

Cijelim Ministarstvom rukovodi Bevanda

Osim toga što nema policijskog komesara, u MUP-u HNK su upražnjene pozicije i sekretara Ministarstva, kao i direktora Uprave za administraciju i podršku. Praktično, cijelim Ministarstvom rukovodi Slađan Bevanda, ministar prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79