Kontrola u pratnji specijalne policije: Inspektori zatvorili kafić u Sarajevu, drugi kaznili zbog korištenja nargile

U nastavku inspekcijskih kontrola poštivanja radnog vremena, te uspostavljanja i provođenja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa timovi sanitarnih, tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sinoć su, uz asistenciju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS, kontrolirali ugostitelje na području sarajevskih općina Vogošća, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Od deset kontroliranih, novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150,00 KM izrečene su za dva ugostiteljska objekta i to radi korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata u jednom, dok je u drugom slučaju, osim novčane kazne, izrečena i mjera zabrane rada objekta zbog neposjedovanja odbrenja za rad nadležnog organa. Ostali, sinoć kontrolisani subjekti nadzora, koji su u prethodnom periodu također bili predmetom inspekcijskih kontrola i sankcija, poštovali su naložene mjere u trenutku nadzora.

– Cijenimo da su cjelodnevne inspekcijske kontrole kod subjekata nadzora u KS dovele do jačanja discipline kod građana i privrednih subjekata, što su prepoznali i predstavnici kriznih štabova i vlasti, koji su KS izdvojili kao pohvalan primjer dobre koordinacije organa kao i organizacije kontrole poštivanja donesenih mjera. Ohrabruje činjenica, da ako se povoljna epidemološka situacija nastavi, u KS neće biti razloga za uvođenje restriktivnih mjera, te još jednom pozivamo sve građane i subjekte nadzora na dosljednu primjenu donesenih pravila i preporuka, uz posebnu zahvalnost svima onima koji su ozbiljnost situacije shvatili na vrijeme – navodi se u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako bi se trenutna zadovoljavajuća epidemiloška situacija u KS zadržala, ali i da bi spremno dočekali nove epidemiloške rizike koje donosi jesen, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS će, dodaje se, nastaviti sa provođenjem aktivnosti koje su preduzimali i u proteklom periodu.

– Koristimo se prilikom da posebno zahvalimo kolegama iz MUP- a KS na profesionalnoj saradnji, te podršci u pripremi i provođenju inspekcijskih kontrola u kojima tokom proteklih sedam mjeseci nije registriran nijedan incident – navodi se u saopćenju.

Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili su ukupno 9.248 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U tom periodu izdata su 254 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 424.695,00 KM, a broj donesenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 830.

Na osnovu dostavljenih epidemiloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS u istom periodu je doneseno 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, uz napomenu da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavlja zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, radi vođenja evidencija u skladu sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva. Na osnovu do sada dostavljenih službenih zabilješki policije, sanitarni inspektori su protiv 26 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom, zbog kršenja zabrane kretanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79