Kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič više nije opasnost po sigurnost BiH

Kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič više nije opasnost po sigurnost BiH


Odlaskom Osmana Mehmedagića Osmice sa čela Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič više nije opasnost po sigurnost BiH, zbog čega će mu uskoro biti ukinuta trogodišnja zabrana ulaska u zemlju, saznaje portal Capital.

Naime, OSA BiH je obavijestila Službu za poslove sa strancima BiH da je ažurirala svoje informacije o Snežiču te da više ne postoje razlozi da zabrana ostane na snazi.

– OSA je obavijestila Službu za poslove sa strancima da su prestali da postoje razlozi zbog kojih je Snežič bio okarakterisan kao osoba koja može predstavljati opasnost po sigurnost BiH, te je predloženo da se imenovani ukloni sa popisa osoba kojima je zabranjen ulazak u BiH – navodi se u rješenju agencije.

Kontroverzni slovenački biznismen tužio Osmicu za 1.000.000 KM

Inače, ovoj odluci prethodio je spor pred Sudom BiH koji je pokrenuo Snežič jer mu OSA nije dozvolila pristup informacijama, odnosno rješenju na osnovu kojeg mu je određena zabrana ulaska.

Sud je presudio u njegovu korist, ocijenivši da OSA BiH nije postupila po njegovom zahtjevu iako je on imao pravo da dobije informacije o tome da li se prikupljaju informacije o njemu kao i da li agencija vodi evidenciju o njemu sa njegovim ličnim podacima.
Više nije sigurnosno interesantna osoba

Pored toga što je dobio te informacije, on je obaviješten i da više nije sigurnosno interesantna osoba.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH formiralo je prošle godine predmet protiv Osmice, a po prijavi Snežiča. On je u prijavi naveo da mu je Mehmedagić ograničio slobodu na osnovu razlika u vjeri, političkoj i nacionalnoj pripadnosti.

Također, Snežič je u Sloveniji pokrenuo parnicu kroz koju traži pola miliona eura odštete od Osmice. Snežič je sigurnosnim agencijama u BiH postao interesantan zbog njegovih poslova ovdje.

O njegovim poslovima u RS-u Capital je pisao 2020. godine u tekstu “Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjoj Luci otvorili 200 fantomskih firmi”.
Priča je privukla veliku pažnju domaće i strane javnosti, ali i nadležnih organa koji su u njoj vidjeli elemente pojedinih krivičnih djela poput prevare i poreske utaje.
Iako je bio predmet interesovanja istražnih organa, Snežič do sada nije optuživan niti osuđen u BiH.

Na Okružnom sudu u Mariboru krajem novembra prošle godine počelo je suđenje po tužbi koju je Snežič protiv novinara Avde Avdića. Snežič je optužio Avdića za dva krivična djela – uvredu i klevetu. Snežič je i prije nego što je ušao u sudnicu pokazao majicu koju je obukao samo za ovu priliku.

Na majici je bio lik Martina Krpana, protagoniste priče Frana Levstika sredinom 19. stoljeća, koji odsijeca glavu muslimanu.

– Ovo je slovenski narodni heroj Martin Krpan, sa sjekirom u ruci. Znate da je on štitio Sloveniju od muslimana. To je ono što čime ja smatram gospodina novinara. On kaže da sam ja prijetnja nacionalnoj sigurnosti muslimana, a ja samo želim da budem kao Martin Krpan – rekao je tada Snežić.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija