Koordinacija sindikata KS: Povećanje plate od 120KM ili generalni štrajk

Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo, koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, uputila je danas Vladi KS novi zahtjev.

Ukupno osam sindikata radnika javnog sektora u Kantonu Sarajevo: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat policije KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, Sindikat UNSA, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija KS, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat radnika u zdravstvu KS i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede KS uputili su danas novi zahtjev vlastima u sarajevskom kantonu.
Naime, radnici osam sindikata javnog sektora su ranije tokom ovog mjeseca održali proteste i tada od Vlade KS, između ostalog, tražili povećanje plata i isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM.

Sada zbog, kako kažu, neuspješnih pregovora, dostavljaju prijedlog za povećanje plata radnicima za 120 KM uz zahtjev da se Vlada Kantona Sarajevo odmah izjasni o ovom prijedlogu jer u suprotnom – najavljuju štrajk.

Koordinacija osam sindikata je danas održala sastanak na kojem je odlučeno da su pregovori, koji su vođeni sa Vladom KS u periodu 24. oktobra do 20. decembra, neuspješni.

“Odbili ste da isplatite jednokratnu novčanu pomoć za sve radnike u iznosu od 1.080 KM niti ste tokom pregovora iskazali volju da se pregovara o nižem iznosu. Donijeli ste jednostranu odluku da se plate radnika u 2023. godini povećaju za pet posto kroz povećanje boda što je neprihvatljivo jer se radi o nejednakom povećanju, a pritom veliki broj radnika koji su svrstani u najniže platne razrede neće dobiti nikakvo povećanje plate”, navodi predsjednik Koordinacije Saudin Sivro.

Shodno tome, novi zahtjev koji radnici javnog sektora u KS imaju je povećanje plata u radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini u iznosu od 120 KM počev od 1. januara.

Ukoliko Vlada KS do srijede, 28. decembra, ne odgovori na zahtjev, Koordinacija sindikata će stupiti u generalni štrajk.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79