Kopaju ugalj krampom i lopatom: Baš kao što je to bilo prije stotinu godina

Foto N1

Rudarske čete još uvijek tragaju za rudarem koji je u petak zatrpan zemljom nakon što se obrušilo novootkopano rudarsko okno u pogonu rudnika “Mramor” 3. maja.

Rudar Asim Šehanović ostao je zarobljen, pokrenuvši aktivaciju Službe za spašavanje, dok pripadnici Rudarskih četa rade bez prekida već četiri dana.

Rudarske čete djeluju u tri smjene, ulažući nadljudske napore kako bi ručno kopale i pokušale doći do zakopanog rudara. Iako je proteklih dana pronađen alat, stalno obrušavanje zemlje predstavlja dodatni izazov.

Važno je napomenuti da se u ovom rudniku kopanje uglja i dalje obavlja najstarijom metodom, ručno krampom i lopatom, baš kao što je to bilo prije stotinu godina.

Nažalost, rudnik je do 2018. godine imao široko čelo, koje je tada uklonjeno zbog dotrajalosti, ali novo nije nabavljeno. Uprkos tim izazovima, rudari uspijevaju iskopati između 12 i 15 tona uglja mjesečno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79