Kordić: Nisam kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Mario Kordić , gradonačelnik Mostara odbacio je medijske špekulacije o tome da je on kandidat stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima.

– Na tu temu nije bilo nikakvih razgovora, tako da je to u domenu špekulacija. Osobno, s obzirom na to da sam na čelu Grada, koji je vrlo zahtijevan i gdje imamo jako puno posla, želim kazati da sam na to fokusiran – rekao je kratko Kordić danas novinarima u pauzi zasjedanja Gradskog vijeća Mostara.

Upitan o tome hoće li Gradskoj administraciji biti povećene plaće, budući da je na dnevnom redu sjednice odluka o visini osnovice i boda za obračun plaća u tijelima vlasti Grada Mostara od 1. aprila do 1. septembra ove godine, Kordić je odgovorio potvrdno.

Ekonomska sitaucija je teška i opterećena dešavanjima u svijetu, agresijom Rusije na Ukrajinu i desio se ozbiljan poremećaj da cijene vrtoglavo rastu prema gore.Mi moramo trazmišljati o svim građanima, između ostalog i o djelatnicima Gradske uprave. Danas ide odluka o usklađivanju, koja će predvidjeti ispravljanje anomalije koja se desila svih ovih godina i zbog čega smo bili u sudskog sporu sa djelatnicima. Razgovarali smo sa sindikatima i idemo sa jednom povišicom s obzriom na to da smo očekivali ozbiljniji rast prihoda u ovoj godini – rekao je on.

Dodao je da je informacija otišla krivo u medije, jer, kako je pojasnio, radi se i o usklađivanju i opovećanju plaća.

-Isti je koeficijent ispravljanja i povećanja, pa se medijima potkralo kao jedno, a bilo je i zlonamjernih komentara da je bilo samo usklađivanje, a ne povećanje, što nije tačno rekao je Kordić. Radi se o ispravci greške svih godina od pet posto i povećanja od pet posto do pregovora do 30. septebra-kazao je Kordić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79