Korisnicima koji odbijaju priključak prijete sankcijama

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” u Sanskom Mostu objavilo je upozorenje vlasnicima domaćinstava koji odbijaju priključenje na izgrađenu kanalizacionu mrežu, prijeteći poduzimanjem zakonom propisanih mjera.

Prema riječima iz preduzeća, priključenje na javnu kanalizaciju propisano je zakonskim obavezama, donesenim odlukama lokalnih vlasti. Građani su pozvani da se prijave u upravu preduzeća kako bi podnijeli zahtjev za priključak na mrežu te zaključili ugovor o priključenju, ističući da su dužni to učiniti o svom trošku u roku od šest mjeseci od izgradnje mreže.

Prema procjenama, oko 40 posto domaćinstava na području općine Sanski Most još uvijek nije priključeno na izgrađenu kanalizacionu mrežu.

U cilju rješavanja ovog problema, preduzeće će, u suradnji s općinskom inspekcijom, provesti kontrole i uputiti preporučena pisma s ugovorima vlasnicima koji i dalje odbijaju priključenje.

Predstavnici preduzeća naglašavaju da je priključenje na kanalizacionu mrežu obavezno za sva domaćinstva koja ispunjavaju uvjete.

Istovremeno, ističu da naplativost igra ključnu ulogu u održavanju sadašnjih cijena komunalnih usluga, s obzirom na ekonomsku situaciju uzrokovanu poskupljenjem električne energije i drugih resursa.

Uprkos teškoćama u ekonomiji preduzeća, iz ViK-a Sanski Most poručuju da trenutno ne razmatraju poskupljenje komunalnih usluga koje pružaju, te izražavaju nadu u održavanje cijena uz poboljšanu naplativost, što bi istovremeno imalo pozitivan utjecaj na zaštitu okoliša.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79