“Korona 2” naljutila poljoprivrednike: Vlada forsira velike izvoznike, ignoriše 98 posto ostalih

Drugi set mjera za pomoć privredi u Federaciji BiH od danas je aktivan, a već po objavi izazvao je brojne negativne reakcije. Najglasniji su poljoprivrednici koji Vladu FBiH koji optužuju da kriterijima pogoduje samo nekim od njih.

Vlada FBiH je na posljednoj sjednici donijela kontroverznu odluku o dodjeli finansijske pomoći izvozno orijentisanim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, pravni subjekti koji su ostvarili izvoz preko 30 posto od ukupnog prihoda u prethodnoj godini, kao doprinos ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 u sektoru agrara, smatra Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i zastupnik Demokratske fronte.

“Odluka je izazvala negodovanje poljoprivrednih gazdinstava, privrednih društava i poljoprivrednih zadruga koji su izopćeni iz procesa dodjele pomoći. Spornom Odlukom je iz dodjele 10 miliona KM pomoći sektoru agara Vlada Federacije BiH u startu brutalno eliminisala sve primarne agrarne proizvođače iz domene animalnog i biljnog sektora te sve poljoprivreden proizvođače, otkupljivače i prerađivače koji plasiraju poljoprivredene proizvode na domaćem tržištu”, kaže za Klix.ba Džubur.

Od odluke su izuzeti i svi izvozno orijentisani subjekti iz poljoprivredno-prehrambenog sektora koji su ostvarili izvoz do 30 posto od ukupnog prihoda u prethodnoj godini, što je dodatni problem cijelom tom sektoru.

“Svrha finansijske podrške agraru u smislu ublažavanja posljedica koronavirusa je nedvojbeno trebala biti da što veći broj poljoprivrednih subjekata ostvari pravo na pomoć. Ovom nevjerovatnom odlukom Vlade Federacije, protiv koje su bili i neki relevantni ministri, se više od 98 posto poljoprivrednih subjekata sa prostora FBiH (individualnih proizvođača, poljoprivrednih gazdinstava, privrednih subjekata, poljoprivrednih zadruga…) onemogućava da ostvari pravo na pomoć”, kaže on.

Da apsurd bude veći, dodaje, Vlada je odluku donijela bez saglasnosti Odbora za poljoprivredu Federalnog Parlamenta koji je bio isključen iz procesa utvrđivanja kriterijuma za apliciranje.

“Nije traženo niti mišljenje i asistiranje predstavnika reprezentativnih, politički nezavisnih udruženja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača što ovu Odluku čini krajnje kontradiktornom, kontroverznom i, u konačnici, neodrživom”, zaključuje Džubur.

Drugi set mjera Vlade FBiH nije u formi zakona, već uredbi, a opozicija je davno kazala da se išlo tom linijom jer aktualna Vlada nema više dovoljnu podršku u parlamentu te bi svaki sličan zakon pao prenosi Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79