Korona i tržište nekretnina: Sve izgrađeno prodato, potražnja ogromna, a ponuda oskudna

Pandemija koronavirusa u 2020. godini promijenila je sliku na tržištu nekretnina u BiH. Kako su nam potvrdili iz brojnih agencija za nekretnine, dogodio se svojevrsni paradoks s obzirom na činjenicu da je, s jedne strane, potražnja izvrsna, a, s druge, ponuda na tržištu vrlo oskudna.

Osim toga što je u većim gradovima prisutan deficit, pogotovo manjih stanova, u cijeloj BiH pandemija je utjecala na to da je pojačan interes građana za kupovinom zemljišta na rubnim područjima.

Manja kvadratura

Kako kaže Maho Taso iz agencije “Prostor” u Sarajevu, jedne od vodećih u BiH, nakon što se u maju aktiviralo tržište poslije zastoja usljed situacije s koronavirusom, najbrži put do kupca imale su nekretnine manje kvadrature.

Za manjim stambenim objektima, od 40 do 50 kvadrata, uvijek vlada potražnja, ali, naglašava Taso, skoro jednako tako potražuju se i trosobni, pa i četverosobni stanovi.

– Dok je potražnja odlična, ponuda je dosta manja. Jer početkom krize su svi planirani projekti zaustavljeni. Od maja do danas prodati su gotovo svi objekti u novogradnji i došli smo u situaciju da u ponudi imamo minimalan broj stambenih jedinica – navodi on i dodaje da je na tržištu nekretnina posebno pojačana potražnja za zemljištem.

Sarajevo: Sve u novogradnji je prodato

Nezahvalno je, kaže Taso, prognozirati kada će ponuda približno odgovoriti potražnji, ali, prema trenutnim informacijama, a s obzirom na to da se radi na pripremama određenih projekata, moguće je da se najesen dese neke promjene.

Iako je slična situacija i u Mostaru, ipak, Franjo Sivrić, vlasnik poznate mostarske agencije za nekretnine, smatra da će 2021. biti još teža jer, nasuprot velikoj potražnji, nedostaje kvalitetnih nekretnina, pogotovo u novogradnji.

– Potražnja je velika, a ponuda veoma slaba. Svi stambeni objekti započeti prije krize su prodati, a trenutno se skoro ništa ne gradi. Mislim da se u cijelom Mostaru gradi samo jedna zgrada.

Nema gradnje

Uglavnom, na tržištu se nude polovni stambeni objekti, koje ljudi prodaju jer su zbog krize zapali u finansijske probleme, a kreditno su opterećeni.

Zanimljivo je i da se sve više traži zemljište na periferiji grada, jer je isplativije napraviti kuću s dva stana i pri tome imati i okućnicu. Dakle, događa se neka čudna transformacija, mada, nije to samo kod nas tako već i u zemljama regije je vrlo slično – objašnjava Sivrić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79