Korona među migrantima u USK: Zaraženo 135 migranata

Najmanje 135 migranata smještenih u kampu Miral kod Velike Kladuše zaraženo je virusom korona, potvrđeno je za “Istragu” iz više izvora.

– Tačno je da imamo preko stotinu zaraženih u Miralu. Oni su razdvojeni od ostalih migranata. Smješteni su u dvije prostorije i jednom šatoru. Za sada nema nikoga sa težim simptomima. No, imamo problem sa nediscipliniranošću zaraženih osoba i to predstavlja opasnost od širenja zaraze – kazao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona su rekli da su poznati sa trenutnim stanjem te da pokušavaju iznaći rješenje. Vjerovatno će u narednim danima kamp Miral biti blokiran.

Inače, prema informacijama “Istrage”, najmanje 200 mgiranata koji se nalaze na području USK-a je zaraženo virusom korona. Većina ih je u kampu Miral u kojem je, ovisno od dana, ukupno smješteno između 600 i 800 migranata.

Već dugo međunarodni humanitarni aktivisti upozoravali na loše uvjete u kampu Miral koji se nalazi nadomak Velike Kladuše i bilo je pitanje dana kada će se pojaviti i proširiti zarazna bolest.

U junu 2019. godine u ovom kampu je, zbog korištenja rešoa, izbio požar u kojem je povrijeđeno najmanje 30 migranata, a izgorjele su prostorije s 247 kreveta namijenjenih ovoj populaciji piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79