Korona nije zaustavila stanogradnju, cijene ostale iste

Dok su neke privredne grane teško pogođene pandemijom, građevinarstvo u Republici Srpskoj bilježi pozitivne rezultate. Tako je u odnosu na isti period prošle godine, broj stanova predviđenih za gradnju povećan za više od 100 odsto. Stručnjaci upozoravaju, da je riječ o započetom ciklusu koji se mora okončati, a za to vrijeme cijene stanova se ne mijenjaju.

Aktivna gradilišta u Banjaluci u vrijeme dok traje pandemija, dio su lančanih aktivnosti započetih prije marta ove godine, odnosno prvog slučaja koronavirusa. Nakon što je određeno vrijeme tržište nekretnina otežano funkcionisalo pa su čak obustavljene planirane, došlo je do deblokade investicija. Poznavaoci tržišta nekretnina tvrde da se cijene kvadratnog metra neće smanjivati uprkos pandemiji.

MILE PETROVIĆ, Udruženje građevinarstva u Privrednoj komori RS

“Tu nemaju veliki uticaj investitori, firme koje grade stanove, jer da bi došlo do smanjenja cijena morali bi određeni ulazni parametri investitora koje oni plaćaju da budu niži. To se nije desilo, čak je došlo i do povećanja određenih građevinskih proizvoda.”

Sve je veći i ekonomski jaz među stanovništvom. Dok jedni kupuju stanove, drugi sa strahom gledaju u budućnost i neizvjesnost koje donosi sutra, pojačano pandemijom.

“Mislim, s obzirom na plate, da su ipak malo skupi stanovi. Plate su jako male, čak je i visina kirija velika;

“Nabudžene su cijene puno. Dvije hiljade maraka pa naviše. Mislim, za naš standard, previše”

“U današnje vrijeme sve je otišlo u helać, pa i stanovi.”

Povećana stanogradnja, prema riječima ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića, pogotovo u većim bh.gradovima, predstavlja i odraz zbunjenosti onih koji imaju ušteđevinu koju usmjeravaju u nepokretnu imovinu. Ljudi su isprepadani koronom, teško se odlučuju za kapitalna ulaganja i kupovina stanova za njih predstavlja najsigurniji vid ulaganja.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Može se reći da trenutno zbog korone, nedolaska dijaspore i usporene kupovine ljudi, u Bosni i Hercegovini smo došli u situaciju da imamo preforsirano tržište izgradnje i ponuda stanova je daleko veća nego potražnja.”

Paralelno sa stanogradnjom, aktivno je i tržište starih stanova. U agencijama za prometovanje nekretninama ističu da je cijena kvadratnog metra stare gradnje oko 2000 KM. Ono što je pandemija nametnula kao novi trend je kupovina manjih pacela.

MANE POPOVIĆ, Agencija za prometovanje nekretninama

“Pogotovo se sada traže zemljišta za gradnju manjih objekata, kućica, vikendica i tako dalje, i sada je potražnja veća nego prije pandemije, pogotovo oko Banjaluke.”

I na nivou Bosne i Hercegovine, broj predviđenih stanova za gradnju u odnosu na isti period prošle godine povećan je za oko 74 procenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79