Korona odgodila suđenja za ratne zločine

Većina suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH, koja su ranije zakazana za ovu sedmicu, prolongirana su za naredni period kako bi se spriječilo širenje virusa korona.

Predsjednik Krivičnog odjeljenja Suda BiH sudija Minka Kreho rekla je da je zbog teške epidemiološke situacije i zaraženih kolega dogovoreno da se redukuje broj ročišta koja se održavaju u isto vrijeme, kao i broj svjedoka.

Kreho je naglasila da su tri vijeća Krivičnog odjeljenja u nemogućnosti da rade jer su sudije bolesne, prenosi Birn.

“Nije niko naredio obustavu suđenja, nego sudije procjenjuju kako se može suditi, može li se zakazati suđenje, je li nešto hitno”, rekla je Krehoi dodala da u naredne dvije sedmice, dok se stanje ne smiri, treba da rade samo hitni i predmeti pred kraj procesa.

Ona smatra da bi se na ročište trebalo pozivati po jedan svjedok i voditi predmete s malim brojem optuženih.

Iz Suda je rečeno da se suđenja odvijaju u skladu s ranijim kriznim pravnim okvirom ove institucije.

“Predsjednici vijeća ili sudije pojedinci donose odluku o održavanju ili odgađanju suđenja u konkretnom predmetu shodno procjeni bitnih okolnosti”, naveli su iz Suda.

Prema informacijama iz ove institucije, usaglašeno je da se ranije zakazana suđenja sa službenog kalendara blagovremeno otkazuju ukoliko se sazna da je nalaz nekog od učesnika u postupku pozitivan.

Juče, 16. marta, na neodređeno vrijeme odgođeno je suđenje Predragu Bastahu, optuženom za zločine u Vlasenici, a otkazana su i za danas planirana ročišta za izjašnjenje o krivici sedmorice optuženih za zločine u Zvorniku, kao i u predmetu za zločine počinjene u Konjicu.

Odgođena su i odranije najavljena četiri ročišta za sutra, 18. marta, kao i suđenja za kraj sedmice, osim predmeta u kojem su optuženi Dragan Vikić i ostali za zločine počinjene u Sarajevu.

Nekoliko predmeta ratnih zločina s većim brojem optuženih na čekanju je duže od godinu dana jer Sud BiH, kako tvrde iz ove institucije, nema prostornih uslova za njihovo održavanje i jer su pojedini učesnici u postupku zaraženi virusom korona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79