Korona se vraća: U Pekingu rade od kuće

Ulice u glavnom gradu Kine Pekingu bile su mirne u petak jer su stanovnici poslušali savjete vlasti da rade od kuće kako bi zaustavili širenje koronavirusa dok su zvaničnici u “zaključanom” Šangaju rekli da imaju za cilj pobijediti virus do kraja ovog mjeseca i da su na dobrom putu.

Pekinški zvaničnici u četvrtak su demantovali glasine o sveobuhvatnim mjerama izolacije kakve se sprovode u Šangaju, pozivajući građane da ne kupuju panično, već da ostanu kod kuće. Također su najavili novu rundu masovnog testiranja u većem dijelu grada.

Većina stanovnika bila je mirnija u petak nakon što su prethodne večeri požurili u supermarkete da se opskrbe hranom i drugim zalihama.

“Nisam toliko zabrinut. Ustvari, odnedavno već svi ionako radimo od kuće. Osjećam da se ne razlikuje mnogo od onoga što je bilo u posljednje vrijeme, samo da je možda malo opsežnije”, rekao je radnik u finansijskom sektoru Leo Luo, prenosi Reuters.

Vlasti u glavnom gradu Kine već su zabranile usluge objedovanja u restoranima, zatvorile neke tržne centre, zabavne i turističke objekte, suspendovale dijelove autobuskih linija, podzemne željeznice i taksi te uvele blokade u nekim stambenim zgradama.

Obuzdavanje covida dovelo je stotine miliona ljudi u desetine velikih gradova pod različite stepene ograničenja što je veoma štetno za potrošnju, proizvodnju i remećenje trgovine i globalnih lanaca snabdijevanja.

Dok se ograničenja putovanja u većem dijelu svijeta ublažavaju jer zemlje pokušavaju živjeti s koronom, Kina je u četvrtak rekla da će “strogo ograničiti” nepotrebna putovanja svojih građana u inostranstvo.

Većina međunarodnih letova za i iz Kine otkazana je u protekle dvije godine, ali posljednja najava vlasti bila je najjasniji znak da se putovanja neće nastaviti uskoro.

Kineski turisti i studenti bili su značajan izvor prihoda za mnoge ekonomije širom svijeta prije nego što se korona pojavila u gradu Wuhanu krajem 2019. godine.

Kina je odlučno odbacila kritike zbog svoje beskompromisne politike “nulte tolerancije na covid”, rekavši da je spašavanje života vrijedno ogromnih kratkoročnih troškova koje ima, te da će se ta aktivnost postepeno nastaviti nakon što se epidemije iskorijene.

“Oni koji krive kinesku dinamičnu strategiju nulte tolerancije na covid su kratkovidi. Neki od njih samo pokušavaju da ocrne i potkopaju Kinu. Ko god se kladi da je Kina u opasnosti od recesije koju sami sebi izazovu, snosit će posljedice svojih grešaka”, rekao je državni nacionalistički tabloid Global Times u uvodniku.

Zvaničnici u Šangaju, koji je izdržao šest sedmica gotovo potpunog lockdowna, rekli su da se ekonomska aktivnost postepeno obnavlja.

Više od 9.000 velikih preduzeća u Šangaju sada radi sa blizu 50% kapaciteta. Neki ekonomisti očekuju da će kineski ekonomski rast naglo usporiti u drugom tromjesečju, ili čak smanjiti, ugrožavajući cilj rasta za godinu od oko 5,5%.

Gotovo svi slučajevi korone u Šangaju bili su u područjima koja su već bila pod najstrožom kontrolom.

Zamjenik gradonačelnika Šangaja Wu Qing rekao je na konferenciji za novinare u petak da je “pobjeda sve bliža, ali borba protiv najveće epidemije virusa korone u Kini i dalje zahtijeva zajedničke napore svakog građanina”.

Prošle sedmice, nekim stanovnicima Šangaja bilo je dozvoljeno da izađu van svojih stambenih naselja u kratke šetnje i kupovinu namirnica, ali je grad posljednjih dana pooštrio granice u nastojanju da iskorijeni virus ovog mjeseca.

Sve više i više područja ušlo je u ono što vlasti nazivaju “tihi način upravljanja”, što obično znači daske ili ograde oko zgrada, bez isporuka, a stanari su ponovo zatvoreni u prostorijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79