Korona vas je zatvorila u kuću sa partnerom, evo kako da SAČUVATE MIR

Pandemija korona virusa ne jenjava, a mnogi su posljednjih nekoliko sedmica prisiljeni boraviti u samoizolaciji sami ili sa svojom porodicom.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Stranica The Star prenijela je nekoliko savjeta o tome kako što bolje iskoristiti vrijeme koje provodite sa svojim partnerom u kući.

Terapeut Zubaidah Othman odlučio je komentarisati ovu temu, te je objasnio kako boravak u karantinu ne mora biti nužno loša stvar za parove, iako je već zabilježeno nekoliko stotina razvoda u Kini zbog svađa i loših situacija kroz koje su parovi prolazili u samoizolaciji.

– To zavisi od kvaliteta veze parova. Neki inače ne provode mnogo vremena zajedno jer jedno ili oboje često rade, pa se ti parovi trude kvalitetno provesti zajedničko vrijeme u karantinu. Međutim, ima i onih čija veza nije dovoljno čvrsta i generalno nailaze na veliki broj prepreka i problema, pa ih i sama pomisao na zajedničko vrijeme u karantinu brine – objasnio je Othman.

Dodaje kako bi u lošim vezama i brakovima karantin mogao samo pogoršati situaciju i izazvati više svađa između parova.

– Zbog toga želim podijeliti nekoliko savjeta na temu provođenja vremena sa vašim partnerom u karantinu. Prije svega, probajte isplanirati kako će vam izgledati dan. Ako radite od kuće, odlučite ko će raditi iz kojeg dijela stana ili kuće. Ali, veoma je važno da utvrdite i kako ćete se opuštati zajedno – govori terapeut.

Othman savjetuje da slušate muziku, slikate, čitate knjige ili zajedno gledate filmove i serije. Osim toga, možete se početi baviti novim hobijima i sa svojim partnerom početi učiti nove jezike, smišljati i učiti nove recepte.

– Važno je da imate nekoliko zajedničkih aktivnosti – ističe terapeut, dodavši da je isto tako važno i da se s vremena na vrijeme razdvojite.

– Kada ste odvojeni, dajte vašem partneru vrijeme i prostor da se bavi vlastitim aktivnostima i hobijima – dodaje. Na koncu, važno je da poštujete vašeg partnera i ravnomjerno dijelite obaveze s njim. Dogovorite se ko će održavati koji dio kuće, ko će prati suđe, a ko šetati psa.

– Uvijek budite direktni i potrudite se što konkretnije objasniti vašem partneru sve što mislite da mora znati. Zapamtite, što ste otvoreniji, to ćete manje problema imati. Mislite na osjećaje vašeg partnera i poštujte ga – zaključio je Othman, prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79