Korona zavila u crno i stočare

U 2020. Općina Stari Grad je stanovnicima koji su se odlučili baviti plasteničkom proizvodnjom donirala 29 plastenika i više od 3.000 sadnica.

Podijeljeno je i oko 1.200 kilograma sjemenskog krompira i luka, dok su pčelari iz ove općine dobili donacije u vidu novih košnica, pčela i voska. Onima koji se bave stočarstvom do sada je dodijeljeno više od 10.000 KM za nabavku sijena za ovce i koze, stočne hrane, te hrane za perad.

Meso i vuna

Na ovaj način građanima je omogućeno da lakše prebrode krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja se svakako odrazila i na njihovo poslovanje i urod, te prodaju proizvoda.

Elvir Omeragić iz Donjeg Bioskog bavi se stočarstvom od 2008. i ima farmu od 240 ovaca. Njegova šestoročlana porodica preživljava zahvaljujući ovoj farmi pored koje se bave i zemljoradnjom te uzgajaju gotovo sve vrste povrća. Rada na zemlji i sa stokom se ne boje, ali korona je dovela do toga da je prodaja gotovo potpuno stala, piše Oslobođenje.

– Ovce uzgajamo radi mesa i vune koja, nažalost, nije na cijeni. Vrijeme pandemije je donijelo vrlo lošu prodaju. Ostalo je dosta stoke, pa smo nedavno uradili jednu humanu akciju i poklonili deset kurbana Narodnoj kuhinji Stari Grad, kaže Omeragić.

Na Faletićima, na deset duluma, Armin Delić uzgaja maline. Ovim poslom se počeo baviti prije četiri godine, a ova godina je i za njega bila veoma teška.

– Prethodnih godina je otkupna cijena malina bila veoma loša. Tek smo ove godine dobili pravu cijenu, a to je 4 KM po kilogramu, ali za ono što smo prodali u hladnjaču ni danas nismo dobili novac. To nam je problem jer smo mi berače maline morali odmah platiti, ističe Delić.

Maline i zarada

Inače, ove godine je ubrao oko 2,5 tona malina i nadao se dobroj zaradi, a kako kaže, u posao je uključena cijela porodica.

Nedaleko od njegove plantaže, također na Faletićima, živi i Šaćira Fočo, koja se bavi uzgojem stoke, proizvodnjom i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda te zemljoradnjom.

– Imam pet muznih krava, oko 100 ovaca i jagnjadi. Pravim kiselo i slatko mlijeko, sir i pavlaku. Radim mnogo, šta ću, moram. Godina je jako loša, po svemu, nikakva. Uspjeli smo skupiti sijena da može biti preko zime, izjavila je Fočo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79