Koronavirus u BiH? Kinezi u izolaciji kod Počitelja

Četiri kineska državljanina već deset dana su u strogoj izolaciji u građevinskom kampu na gradilištu mosta Počitelj, potvrdio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić.

“Svaki dan im se provjerava temperatura, za sada nemaju simptome. Za četiri dana će biti pušteni, a nije im rađeno testiranje na koronavirus, jer nisu imali simptome – dodao je Avdić, piše Oslobođenje.

Sedma osoba umrla je jučer od epidemije koronavirusa u Italiji, javila je novinska agencija Ansa. Posljednji pacijent koji je umro je osamdesetogodišnji muškarac, koji je prošle sedmice odveden u bolnicu u Lodiu nakon srčanog udara, prenosi Reuters.

Ljekari vjeruju da se zarazio od druge osobe u bolnici. Italija je u petak izvijestila o prvoj smrti od epidemije koronavirusa.

Zbog dolaska virusa u Italiju, jučer su vanredno zasjedali štabovi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Tako je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izdao uputstvo za osobe koje su boravile ili dolaze iz Italije, preciznije, iz pokrajina Lombardija i Veneto, dok su iz Koordinacionog tijela RS-a, čiji su članovi razgovarali sa ministrom Alenom Šeranićem, istakli da zasad nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od koronavirusa, dok je pod nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79