Koronavirus ušao u Dom za zbrinjavanje osoba s invaliditetom, preminula jedna štićenica

Od posljedica koronavirusa preminula je jedna od štićenica Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba u sarajevskom naselju Nahorevo.

Slučaj zaraze prethodno za „Avaz“ potvrdio je i v. d. direktora Doma Husnija Ovčina.

Naime, radi se o štićenici inicijala Z.B. (ime i prezime poznato redakciji), koja je imala 83 godine. Prema informacijama koje smo dobili od porodice, Z.B. je nažalost preminula od posljedica zaraze koronavirusom, a na klinici Podhrastovi.

Plućna bolest

– Od početka pandemije imali smo deset slučajeva zaraze kod uposlenika i dva kod korisnika. Prvi je bio u junu i on je bio povratnik u Dom s banjskog liječenja. Po povratku je bio smješten u izolatorij koji imamo unutar ustanove. Drugi slučaj zaraze je zabilježen prošlog ponedjeljka. Korisnica je izmještena iz Doma na Podhrastove. Ona je inače tri godine već u našoj ustanovi – pojasnio je Ovčina.

Dodao je da se uposlenici testiraju jednom mjesečno.

– Posljednje testiranje je obavljeno 11. novembra. Tad je testirano 28 uposlenika i 29 korisnika koji su u tom momentu imali neke blaže simptome koji eventualno mogu ukazivati na koronavirus. Svi su bili negativni – istakao je Ovčina.

Ovčina: Poduzeli smo sve mjere

Ograničeno kretanje

Prema njegovim riječima, od početka pandemije korisnici Doma ne napuštaju prostorije ove ustanove.

– Potpuno je ograničeno kretanje, ali vrlo smo zabrinuti zbog ulaska korone u ustanovu. Radimo sve što je u našoj moći, provodimo sve epidemiološke mjere da bismo spriječili zarazu većeg broja korisnika. Posebna briga su nam uposlenici koji mogu donijeti zarazu u Dom, jer smo mi ti koji hodamo i koji se krećemo po gradu i idemo svojim kućama. Zabrinuti smo jer su naši štićenici posebno osjetljiva kategorija ljudi, osobe starije dobi i bolesne – naglasio je Ovčina.

Trenutno je u Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba u sarajevskom naselju Nahorevo zbrinuto 180 osoba.

Bez simptoma

– Naša štićenica nije imala simptome koji ukazuju na koronavirus, osim otežanog disanja, a koje je uzrokovano ranijom bolešću. Ipak, odmah smo kontaktirali nadležne službe, provedena je dijagnostika i ustanovljeno je prisustvo koronavirusa – kazao je Ovčina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79