Korupcija kao način života u BiH: Istraga nije sprovedena u 606 prijavljenih slučaja prošle godine

Iako je Bosna i Hercegovina u brojnim istraživanjima svrstana među zemlje u kojima se korupcija i te kako ukorijenila, tužilaštva u BiH se prošle godine, najblaže rečeno, nisu previše bavila ovom problematikom.

Naime, prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), tokom 2020. podignuto je tek 126 optužnica za korupciju, što je za čak 44 odsto manje u odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo 225. Ni to, međutim, nije vrh ledenog brijega, jer do istrage nije došlo ili je ona pak obustavljena u čak 606 slučajeva.

Naime, u toku 2020. godine, tužilaštva su donijela 499 naredbi o nesprovođenju istrage za korupciju, te 107 naredbi o obustavi istrage za ovu vrstu krivičnih djela.

Stručnjaci kažu da živimo u državi gdje je korupcija postala način života. Najveći problem će, ističu, biti kako suzbiti epidemiju korupcije, nepotizma i organizovanog kriminala, po čemu smo, kažu, prepoznatljivi u Evropi.

“Kada živite u takvom kontaminiranom društvu, morate imati jake institucije države, jer one se jedino mogu na efikasan način boriti protiv korupcije. Tu u prvom redu mislim na institucije koje grade vladavinu prava, a to su tužilaštva, sudovi, policijske agencije, inspekcije itd.”, rekao je pravni ekspert Vehid Šehić.

Prema njegovim riječima, evidentno je da imamo krizu i sudske i tužilačke vlasti, a da ne govorimo o krizi izvršne i zakonodavne vlasti.

“Vidimo da ni u jednoj instituciji, narodski rečeno, ‘ne štimaju’ mnoge stvari. Mnogi predmeti visoke korupcije, odnosno osjetljivi predmeti, kojim su bile obuhvaćene vrlo značajne političke ličnosti u BiH, završili su oslobađajućim odlukama, odustajanjem tužioca ili zastarom”, podsjeća on.

Šehić, inače bivši sudija i tužilac, smatra da je neophodna nova reforma pravosuđa, jer ona iz 2003. godine, ocjenjuje, nije dala očekivane rezultate.

“Smatram da treba izvršiti reizbor svih sudija i tužilaca, te postaviti one najkvalitetnije, po jasno utvrđenim kriterijumima. Stvarno bih želio da konačno imamo sudije i tužioce koji će profesionalno, efikasno i odgovorno raditi svoj posao”, ističe Šehić u izjavi za “Nezavisne novine”.

U izvještaju o rezultatima rada Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina za 2020. godinu navodi se da su riješili 37 istraga privrednog kriminala, od čega osam korupcionog karaktera, a ostalo je nezavršeno 20 istraga.

“U toku ovog perioda podignuto je 20 optužnica zbog privrednog kriminala, što je za jednu više od prethodne godine. Od toga se na korupciju odnose četiri optužnice”, naveli su iz bijeljinskog tužilaštva.

U svom izvještaju za 2020. godinu, iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona naveli su da su, kada su u pitanju predmeti korupcije, u radu imali ukupno osam prijava. Od toga je ovo tužilaštvo naredilo istragu u tek tri predmeta, dok je na kraju godine ostalo neriješenih pet prijava.

Zanimljivo, prema podacima VSTS-a, od ukupno 126 optužnica podignutih prošle godine zbog korupcije, tužilaštva su podigla tek osam optužnica u predmetima koji se odnose na korupciju visokog nivoa.

“To predstavlja šesto odsto od broja ukupno podignutih optužnica u predmetima korupcije u toku 2020. godine”, naveli su iz VSTS-a.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79