Korupcija se udomaćila u BiH

Situacija u vezi sa korupcijom u BiH je zabrinjavajuća, poruka je koju su danas mnogi poslali povodom obilježavanja Međunarodnog dana u borbi protiv korupcije.

Prema dostupnim podacima, ove godine je od osuđenih za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca u BiH oduzeta imovina vrijedna 13,8 miliona KM.

Iz Misije OEBS-a u BiH pozivaju nadležne predstavnike pravosudnih institucija i policijskih agencija da ulože veći napor u vođenju istražnih postupaka i krivičnom gonjenju počinilaca ovog krivičnog djela.

“BiH neće uspjeti da ostvari svoj potencijal i postane prosperitetno demokratsko društvo sve dok ne ostvari napredak u borbi protiv korupcije”, rekli su iz OEBS-a.

Kako kažu iz ove organizacije, nadležne institucije u BiH u ovoj godini nisu obuzdale korupciju uprkos podršci domaćih i međunarodnih partnera angažovanih u borbi protiv ove negativne pojave.

Iz Organizacije “Centri civilnih inicijativa” (CCI), povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, kažu da korupcija predstavlja glavnu prijetnju prosperitetnoj budućnosti BiH.

“Kao građani moramo zahtijevati da se javnim sredstvima upravlja na transparentan i efikasan način”, rekla je Jasmila Pašić, projekt menadžer u CCI-ju.

Iz “Transparency Internationala” u BiH kažu da je, prema posljednjem Indeksu percepcije korupcije, BiH među zemljama koje su najviše nazadovale, a ostvarila je najlošiji rezultat od 2012. godine.

Prema stavu AIRE centra i Regionalne antikorupcione inicijative, oduzimanje imovine koja je stečena krivičnim djelima ključno je za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Od osuđenih za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca u BiH ove godine oduzeta je imovina vrijedna 13,8 miliona KM, a među oduzetom imovinom su nekretnine, gotov novac i vrijednosni papiri”, navode oni u saopštenju.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, PU Doboj apeluje na sve građane, ukoliko imaju saznanja o koruptivnim radnjama ili pojedincima, da to prijave policiji na broj telefona 051/219-300 ili broj 122.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79