Korupcija u BiH: Duboko ukorijenjena i teško iskorjenjiva

Korupcija u BiH: Duboko ukorijenjena i teško iskorjenjiva


Unatoč ranom optimizmu nakon početka pregovora s EU, BiH političari pokazuju otpor prema primanju savjeta iz Brisela, s posebnim naglaskom na nedostatak napretka u suzbijanju korupcije.

Iz najnovijeg izvještaja Evropske komisije jasno je da su bh. političari još uvijek daleko od usvajanja učinkovitih mjera protiv korupcije, a napredak je vidljiv tek u borbi protiv organiziranog kriminala.

U izvještaju se navodi da su iako postoji nekoliko optužnica za korupciju na visokom nivou, opći učinci na sprečavanje i borbu protiv korupcije ostaju skromni zbog operativne neefikasnosti i političkog uplitanja. Agencije za provedbu zakona suočavaju se s sistemskim nedostacima u suradnji, što otežava borbu protiv organiziranog kriminala. Također, zakonodavstvo i koordinacija između institucija su slabi, a razmjena obavještajnih podataka je ograničena, što kriminalnim organizacijama omogućuje iskorištavanje pravnih praznina.

Politicka analitičarka iz Banjaluke, Tanja Topić, ističe da je korupcija u BiH, kao i u ostatku regije, postala prihvatljivi način života. Zanimljivo je kako ni pritisci izvana, uključujući stavke sa crne liste SAD-a, nisu potaknuli ozbiljnije akcije protiv korupcije, a građani često na izborima podržavaju upravo one političare koji su uspješno ‘navigirali’ kroz koruptivne vode.

Topić dodaje da problem nije samo u domaćim političarima, već i u pristupu EU, koji je često nespreman za direktan suočaj s korupcijom, preferirajući stabilokraciju i saradnju s političarima koji nisu najtransparentniji, čime se samo pogoršava već duboko ukorijenjen problem korupcije.

U specijalnom izvještaju EU o korupciji na zapadnom Balkanu, u kojem BiH nije sudjelovala, naglašava se da ni ostale zemlje regije ne stoje mnogo bolje. Problemi se posebno ističu u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, gdje nedostaci u zakonodavstvu, sudskim procesima i javnim nabavkama dodatno otežavaju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija