Korupcija u BiH: Politika ‘borbe’ ili stvarna akcija?

U Bosni i Hercegovini (BiH), svaka vlast tvrdi da se bori protiv korupcije, ali kako stvari stoje u praksi? Novinarski portal Fokus je istražio situaciju u različitim kantonima i entitetima kako bi utvrdio koliko su efikasni i transparentni u borbi protiv korupcije.

Jedan od ključnih aktera u ovom istraživanju je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS), koji se ističe po brojnim aktivnostima u tom području.

Erduan Kafedžić, na čelu ureda, najavio je objavljivanje devetog registra koji će olakšati nadzor trošenja javnog novca i pomoći u identifikaciji koruptivnih aktivnosti.

Istraživanje je pokazalo da su u nekim kantonima, poput Tuzlanskog kantona, uspostavljeni uredu za borbu protiv korupcije, ali se suočavaju s izazovima u postavljanju registara i ostvarivanju potpune transparentnosti. U drugim kantonima, poput Zeničko-dobojskog kantona, uredi su u fazi formiranja i suočavaju se s određenim poteškoćama.

Na entitetskom nivou, Federacija Bosne i Hercegovine ima urede za borbu protiv korupcije u nekoliko kantona, dok ih Republika Srpska ima na nivou ministarstva pravde. Ipak, nisu svi kantoni i entiteti uspostavili ove urede, a neki od njih imaju samo ad hoc tijela za borbu protiv korupcije.

Izvještaj izrađen na temelju istraživanja pokazuje da postoji varijacija u učinkovitosti i transparentnosti uredu za borbu protiv korupcije u BiH.

Ambasada SAD-a u BiH ističe važnost neovisnih i preventivnih struktura za borbu protiv korupcije te poziva sve vlasti na svim razinama da uspostave ove urede na transparentan način.

Ukupno gledano, stanje u BiH pokazuje potrebu za jačim zakonima i nezavisnim institucijama koje će efikasno boriti protiv korupcije. Iako su neki koraci već poduzeti, očekuje se daljnje poboljšanje u naporima da se suzbije korupcija na svim razinama vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79