Košarac mjesečno u kafanama i restoranima troši oko 5.000 KM

Zabrana kretanja i okupljanja u prošloj godini nije spriječila Stašu Košarca i službenike iz Ministarstva vanjske trgovine da po hotelima, restoranima i kafanama na jelo i piće potroše blizu 60.000 maraka po osnovu reprezentacije.

Poslanik Naše stranke u Parlamentu BiH Mirjana Marinković-Lepić već duže vrijeme prikuplja informacije o tome koliko su ministarstva i institucije potrošile na ugostiteljske usluge, a iz dobijenih odgovora se može vidjeti kako je Košarac u samom vrhu liste sa 58.242,92 KM datih na ugostiteljske usluge.

Tačnije, svakog mjeseca ministar i njegovi najbliži saradnici su trošili 4.853 marke, što je za 600 maraka više od osnovne plate predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Poređenja radi Ministarstvo finansija i trezora, kojim rukovodi Vjekoslav Bevanda je u prošloj godini po osnovu reprezentacije potrošilo 22.241 marku.

Gdje je tačno novac potrošen, Košarac nije htio otkriti.

„Troškovi reprezentacije u 2020. godini su plaćeni na osnovu uredne finansijske dokumentacije kojom se potvrđuje osnovanost nastanka troška i obrazloženja od strane osobe koja je koristila reprezentaciju“, poručili su kratko iz Košarčevog ministarstva odgovarajući na poslaničko pitanje.

Da Košarac ne planira da sjedi kod kuće najbolje se moglo vidjeti u maju prošle godine kada je prisustvovao na pritvatnoj žurci uprkos strogim mjerama zabrane okupljanja.

Naime, rođendan je slavio doktor Jusuf Šabanović, a Košarac je, kako se kasnije pravdao, svratio da mu čestita.

Šabanović je smijenjen sa pozicije šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dok je Košarac prošao nekažnjeno.

Iako je njegov šef stranački šef Milorad Dodik tada poručio kako će ga žestoko kazniti, ubrzo je sve zaboravio. Košarac se za svoje ponašanje izvinio javnosti i građanima.

Inače, reprezentacija u institucijama se troši interno i eksterno.

Eksterna podrazumijeva korištenje ugostiteljskih usluga u zemlji i inostranstvu van službenih prostorija.

Novac za internu reprezentaciju se troši kod prijema, sastanaka i drugih događaja za koje usluge pruža Služba za zajedničke poslove, prenosi Capital.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79