Košarac: Ništa od članstva BiH u NATO, saradnja je maksimum

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac naglasio je da Republika Srpska podržava ЕU integracije i neupitno je da aktivno radi na ispunjavanju uslova na tom putu, imperativno zagovarajući dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Košarac je ukazao da, s druge strane, evidentno je da pojedini zvaničnici “Trojke” euforično pričaju o evropskom putu BiH kada odu u ЕU, ali ne pokazuju spremnost da ispune ono što dogovore politički lideri na domaćem planu.

Sasvim suprotno, istakao je Košarac, oni u pravilu izigravaju domaći dogovor pod uticajem američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, Christiana Schmidta i drugih zapadnih mentora.

“Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedin Konaković čak ide korak dalje, pa je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji govorio o NATO integracijama?!!! Neka ne žive san članstva BiH u NATO! Neka prestanu da dezavuišu ljude kako u BiH, tako i Еvropi i svijetu, jer taj film neće gledati – poručio je Košarac reagujući na izjavu Konakovića da je na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu razgovarano o saradnji sa NATO i, kako je rekao, budućoj integraciji BiH u ovaj vojni savez.

Košarac je naglasio da Srpska nikada neće dati saglasnost za članstvo u NATO, jer je to protiv njenih interesa.

“Jasno smo rekli da je saradnja sa ovim vojnim savezom maksimum o kojem možemo razgovarati. Članstvo NЕ. Zaista mi nije jasno kako to do sada nisu shvatili. Od integracija BiH u NATO nema ništa. Niti će biti. Zato neka prestanu sa podmuklom praksom da u međunarodnim i domaćim krugovima govore o NATO integracijama”, objavio je Košarac na Instagramu.

Umjesto što se po Еvropi i bijelom svijetu bave mlaćenjem prazne slame o članstvu u NATO, rekao je Košarac, predstavnicima “Trojke” bilo bi mnogo bolje da se vrate realnosti i unutrašnjem dogovoru.

“Svi prijedlozi SNSD i koalicije iz Srpske su u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Na potezu je “Trojka” koja treba da to prihvati i da nastavimo aktivnosti za dobijanje datuma pregovora. U suprotnom, “Trojka” će snositi odgovornost za zastoj na ЕU putu!”, konstatovao je Staša Košarac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79