Košarac o Helezu: Postupci opravdavaju sumnje o proizvodnji ilegalnog naoružanja u Federaciji

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, izjavio je da javni istupi ministra obrane Zukan Heleza ukazuju na moguću ilegalnu proizvodnju dronova samoubojica u dijelu Federacije BiH.

Izvještaji Srne citiraju Košarca koji tvrdi da su tvrdnje ministra Heleza o proizvodnji i izvozu ovih dronova, kao i njihovim testiranjima unutar i izvan BiH, znakovi ozbiljnih prekršaja zakona.

“Proizvodnja naoružanja i vojne opreme je strogo regulisana i može se obavljati samo s odgovarajućim dozvolama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa,” naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, niti jedan ugovor za proizvodnju samoubojica dronova nije prijavljen, niti je bilo zahtjeva za izvoz ili uvoz komponenti za takve dronove. Stoga, proizvodnja bez potrebnih dozvola predstavlja kršenje zakona.

Košarac je istaknuo da Zakon o krivičnom postupku BiH obavezuje sve službene osobe da prijave poznata krivična djela, uključujući i ilegalnu proizvodnju naoružanja. On poziva Sipu i Tužiteljstvo BiH da ispita tvrdnje ministra Heleza, a ukoliko se potvrde, Ministarstvo će pokrenuti sankcionisanje odgovornih subjekta.

“Ilegalno postupanje u namjenskoj industriji ne samo da krši zakonske norme, već i nanosi štetu reputaciji i operacijama legalnih kompanija,” zaključio je Košarac, naglasivši potrebu za striktnim poštivanjem međunarodnih i domaćih standarda u proizvodnji vojne opreme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79